Νέα

Έχει και το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας


Έφτασε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 με το “Θεολόγος” στις 19:30 στην Άνδρο το ακριβές  αντίγραφο της ξακουστής  εικόνας της  Παναγίας Παραμυθίας που βρίσκεται στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στη  Μονή Βατοπεδίου.

Το αντίγραφο φιλοτεχνήθηκε από μοναχούς της μονής  του Αγίου Όρους με εντολή  του Κύπριου εφοπλιστή Ρηγίνου Τσάνου με σκοπό   να δωρηθεί  στην Μονή της Αγίας Μαρίνας.

 

Την εικόνα συνόδευε στο ταξίδι από το Άγιο Όρος  ο πατέρας Χερουβείμ της Αγίας Μαρίνας  και παρουσία του χορηγού της εικόνας, του καπετάνιου, μελών του πληρώματος  και επιβατών έγινε παράκληση στο σαλόνι της πρώτης θέσης.
 
 

Στο Γαύριο την εικόνα υποδέχτηκαν άνδρες του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Άνδρου και μετά από μία  στάση στο πρακτορείο της Άννας Στυλιανού  για προσκύνημα και κέρασμα  η εικόνα μεταφέρθηκε στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας όπου και θα μείνει πλέον μόνιμα

Φωτογραφίες: φρεσκο γιαγιά Χαρίκλεια


Η ιστορία της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας στη Μονή Βατοπαιδίου

Πρόκειται για τοιχογραφία του 14ου αιώνα του μοναστηριού που παλαιότερα βρισκόταν στον εξωνάρθηκα, μπροστά από το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, και αργότερα μεταφέρθηκε σε προσκυνητάρι στο ομώνυμο παρεκκλήσιο.

Για την εικόνα αυτή διηγείται η παράδοση ότι η αρχική έκφραση των προσώπων και η στάση του σώματος του Κυρίου και της Θεομήτορος άλλαξαν, όταν συνέβη το εξής φρικτό θαύμα:
Το 807 μ.Χ. αποβιβάστηκαν κρυφά πειρατές στην παραλία της μονής Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος και περίμεναν κρυμμένοι το πρωινό άνοιγμα της πύλης, για να επιτεθούν, ο ηγούμενος που μετά το τέλος του όρθρου έμεινε μόνος, για να συνεχίσει την προσευχή του, άκουσε τα εξής λόγια της Παναγίας: «Μην ανοίξετε σήμερα τις πύλες της μονής, αλλά ανεβείτε στα τείχη και διώξτε τους πειρατές». Στρέφοντας το βλέμμα του εκεί είδε το Θείο βρέφος να απλώνει το χέρι του και να σκεπάζει τα χείλη της μητέρας του λέγοντας: «Μη μητέρα μου, άφησε τους να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει». Αλλά η Παναγία πιάνοντας με το χέρι της το χέρι του Υιού της και στρέφοντας λίγο το κεφάλι, για να ελευθερώσει τα χείλη της επανέλαβε τα ίδια λόγια. Αυτός ο τελευταίος σχηματισμός των προσώπων παρέμεινε μόνιμα στην εικόνα, ενώ οι μοναχοί, αφού σώθηκαν θαυματουργικά απ΄ τους πειρατές, ευχαρίστησαν την Παναγία και ονόμασαν την εικόνα της αυτή «Παραμυθία», που σημαίνει καταπράϋνση ή μετριασμός, ή έννοιες που εξίσου αποδίδουν το περιστατικό του θαύματος. Η εικόνα είναι τοιχογραφία και βρίσκεται στο δεξιό χορό του ομωνύμου παρεκκλησίου της μόνης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio