Η Άνδρος βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ την Παρασκευή που μας πέρασε. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων» από διδάσκοντες και σπουδαστές ΕΜΠ στους Ανδριώτες, αλλά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης και ο Πρόεδρος Συλλόγου Ανδρίων Επιστημόνων, Κωνσταντίνος Πολέμης, καθώς και ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Καραδήμας, χαιρέτησαν την εκδήλωση, όπως και η Ειρήνη Εφεσίου, Καθηγήτρια ΕΜΠ.
Ακολούθησαν ομιλίες της Έλενας Κωνσταντινίδου και της Ρίβας Λάββα, Επίκουρων Καθηγητριών ΕΜΠ, καθώς και παρουσιάσεις των οικισμών που μελετήθηκαν από τους ίδιους τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες. Ο Γεώργιος Γιαννίτσαρης , Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ, και η Ελένη Αλεξάνδρου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ, έκαναν στο τέλος την αποτίμηση του μαθήματος.
Κατά το χειμερινό εξάμηνο 2016 η ’Ανδρος – τα χωριά της, οι άνθρωποί της και η φύση της- προσέφερε ένα πλούσιο πεδίο μελέτης στους σπουδαστές αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Το διατομεακό υποχρεωτικό μάθημα «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων» του 5ου εξαμήνου παρακολούθησαν 230, περίπου, σπουδαστές και δέκα καθηγητές. Ψηλαφώντας αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης, σπουδαστές και διδάσκοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του νησιώτικου αυτού χώρου μέσα από την αρχιτεκτονική, την κατασκευή, την οικιστική οργάνωση, και πάνω απ’ όλα, μέσα από την συλλογική κατάκτηση που ονομάζεται παράδοση.
Οι εργασίες των σπουδαστών βρίσκονται αναρτημένες σε ψηφιακό αρχείο του Ε.Μ.Π., το οποίο είναι ελεύθερα προσβάσιμο στοδιαδίκτυο(http://5a.arch.ntua.gr/) και αποτελεί σύγχρονο εργαλείο για την προβολή της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Άνδρου.
Διδακτική ομάδα:
Ελένη Αλεξάνδρου, Αρχοντούλα Βασιλαρα, Γεώργιος Γιαννίτσαρης,
Ειρήνη Εφεσίου, Κωνσταντίνος Καραδήμας, Έλενα Κωνσταντινίδου,
Σταυρούλα (Ρίβα) Λάββα, Σταματίνα Μικρού,Ελευθερία Τσακανίκα.
Προτείνεται να γίνουν πανώ με τα σχέδια και αυτά να εκτεθούν σε διάφορα μέρη στην Άνδρο και πιθανόν μια μόνιμη έκθεση για να τη βλέπει ο κόσμος και να μαθαίνουν οι ξένοι.