Νέα

Άργιλος, μία αποικία της Άνδρου κοντά στην Αμφίπολη


 
Η αρχαία Άργιλος, που απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από την Αμφίπολη, οφείλει το όνομά της στο είδος του πηλού που αφθονεί στην περιοχή.

Ήταν η παλαιότερη ελληνική αποικία στη περιοχή,  μία από τις τέσσερις αποικίες της Άνδρου στο Βόρειο Αιγαίο -οι υπόλοιπες τρεις βρίσκονταν στη Χαλκιδική (Σάνη της Ακτής, Στάγειρα, Ακανθος).
Οι Έλληνες άποικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα (654 π.Χ.), με σκοπό την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού (πλούσια κοιτάσματα χρυσού και αργύρου)  και γεωργικού πλούτου.

Για περίπου εβδομήντα χρόνια, οι Ανδριώτες έζησαν μαζί με τον ντόπιο θρακικό πληθυσμό -συμβίωση που επιβεβαιώνουν τα πασσαλόπηκτα σπίτια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και τα κατάλοιπα της λεγόμενης θρακομακεδονικής κεραμικής.
Η ακμή της συνεχίστηκε ώς την ίδρυση της Αμφίπολης (αποικία που ίδρυσαν οι Αθηναίοι το 437 π.Χ.).
Η πόλη καταστράφηκε από το πέρασμα της στρατιάς του Φιλίππου το 357 π.Χ. και ο έλεγχος της περιοχής πέρασε σ’ έναν από τους Μακεδόνες εταίρους του Φιλίππου του Β’ και δεν κατοικήθηκε πλέον παρά μόνο στην Ακρόπολη…

Στην  αρχαία Άργιλο, οι ανασκαφές απο αρχαιολόγους-ερευνητές ελληνοκαναδικού προγράμματος άρχισαν πριν από 25 χρόνια και στο διάστημα των 25 αυτών χρόνων έρευνας και μελέτης, οι επιστήμονες που συμμετέχουν  έχουν δημοσιεύσει σχεδόν 50 μονογραφίες και άρθρα, έχουν παρουσιάσει 100 άρθρα και διαλέξεις σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο (Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία) και έχουν εκπαιδεύσει πάνω από 500 φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες από τις πέντε ηπείρους, ενώ συγχρόνως έχουν εποπτεύσει πολλές μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές στην ελληνική αρχαιολογία.

Για την Άργιλο , στις 25, 26, 27 Μαΐου 2017, διοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο του Montreal και τους ανασκαφείς Ζήσης Μπόνιας και Jacques Perreault,  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο
«Άργιλος, 25 χρόνια έρευνας. Οργάνωση πόλης και χώρας στις αποικίες του βορείου Αιγαίου, 8ος-3ος αι. π.Χ.»,
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Με την οργάνωση αυτού του συνεδρίου θέλουμε να σηματοδοτήσουμε αυτά τα 25 χρόνια έρευνας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά, να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών και να θέσουμε στην επιστημονική κοινότητα προς συζήτηση θέματα όπως: «Κατοικία και περιβάλλον» (πόλη και χώρα, αστικός πολεοδομικός ιστός, κατοικία, δημόσια κτίσματα και χώροι λατρείας, αμυντικά συστήματα), «Παραγωγή και εμπορία προϊόντων» (εργαστήρια, αναλύσεις, νομίσματα, πηλοπλαστική, μεταλλουργία) και «Γραπτές πηγές/ιστορία» (σε σχέση με την οργάνωση και την ανάπτυξη της πόλης και της κατοικίας).

Παρόντες στην έναρξη του συνεδρίου ήταν ο πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα, Κιθ Μόριλ, ο διευθυντής του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, καθηγητής David W. Rupp, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Πέπη Μάλαμα και ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κωνσταντίνος Μελίτος.

Στη διάρκεια της  συνεδρίας εξετάσθηκαν από τους Έλληνες και ξένους εισηγητές – μελετητές, σειρά ζητημάτων που αφορούν στην πολεοδομική οργάνωση της Αργίλου ανά τους αιώνες, την τοπική επείσακτη κεραμική στις αποικίες των θρακικών παραλίων, τη μεταλλουργική, τις παραλληλίες και συνέχειες με άλλες θρακικές πόλεις – αποικίες, την παραγωγή και εμπορία προϊόντων στην περιοχή κ.ά.
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ
 
Και άλλο άρθρο στο ΒΗΜΑ, του Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη: Αρχαία Αργιλος

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio