Νέα

Συντηρητής ήρθε και για το σύνθρονο στον Άγιο Νικόλαο Μεσαριάς

 


Σύνθρονο είναι ένα υπερηψωμένο μαρμάρινο  κάθισμα  μέσα στο ιερό του ναού, πίσω από την Aγία Tράπεζα, που έχει μορφή θρόνου  που προορίζοταν μόνο  για τον επίσκοπο, σε μερικές παλιές εκκλησίες  εκατέρωθεν του σύνθρονου υπήρχαν σε ημικύκλιο και καθίσματα για τους ιερείς.
Στην Άνδρο το μοναδικό σύνθρονο στο νησί  βρίσκεται στο ναό του Αγίου Νικολάου Μεσσαριάς που κτίστηκε το 1734.
Μετά από ενέργεις του   Συντηρητή Αρχαιοτήτων-Μουσειολόγου και  Τμηματάρχη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Γιάννη Σταϊκόπουλου, ήρθε και εργάζεται εδώ και 10 μέρες,  συντηρητής για  τον καθαρισμό του σύνθρονου από πολυκαιρισμένα βερνίκια, κάπνεςκαι σύγχρονες λαδομπογιές!

Στα μελλοντικά σχέδια και ο καθαρισμός ενός άλλου ιδιαίτερου χαρακτηριστικού του Αγίου Νικολάου, του  κιβώριου, ένα μαρμάρινο κουβούκλιο  πάνω από την Αγία Τράπεζα και αυτό ζωγραφισμένο όπως το σύνθρονο.

 

Το σύνθρονο στην Παναγία την  Εκατονταπυλιανή στη Πάρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio