Νέα

Έκθεση πεπραγμένων του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου “Oxidative Stress in Medicine and Biology”



7th International Conference on Oxidative Stress in Skin Biology and Medicine
Andros, Greece
1-4 September 2016
Με τη χάρη του Θεού και τις μεσιτείες του Αγ. Παντελεήμονα διεξήχθη στο Δημοτικό Θέατρο της Χώρας της Άνδρου, το διάστημα 1 – 4 Σεπτεμβρίου 2016,το 7ο Διεθνές Συνέδριο “Oxidative Stress in Medicine and Biology”, για έκτη συνεχόμενη φορά. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ελευθέρων Ριζών (SFRR), το Oxygen Club of California (OCC) και το Δήμο Άνδρου.
Το επιστημονικό αντικείμενο του συνεδρίου είναι το οξειδωτικό στρες στην ιατρική και βιολογία του δέρματος. Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αφορούσαν το ρόλο του οξειδωτικού στρες και των αντιοξειδωτικών παραγόντων σε διάφορες ασθένειες, τα φυσικά προϊόντα και τη δράση τους, τις επιδράσεις περιβαλλοντικών παραγόντων, τους μηχανισμούς της γήρανσης και της αναγέννησης των ιστών, τους μηχανισμούς επούλωσης με έμφαση στο δέρμα των διαβητικών αλλά και τις θεραπευτικές εφαρμογές των νανοσωματιδίων και τη φωτοδυναμική θεραπεία. Οργανώθηκαν επίσης τρία στρογγυλά τραπέζια τα οποία εξέτασαν σε βάθος επίμαχα και δύσκολα προβλήματα, προβλήματα με τα οποία τόσο οι ερευνητές όσο και οι ιατροί έρχονται αντιμέτωποι στην καθημερινή τους πρακτική, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα της αδυναμίας της σύνδεσης των επιτευγμάτων της βασικής έρευνας με την κλινική τους εφαρμογή στην υπηρεσία του ασθενή, αλλά και θέματα βιοηθικής. Παράλληλα δόθηκαν και δυο διαλέξεις με θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Διακεκριμένοι επιστήμονες, φαρμακοποιοί, ιατροί, χημικοί, βιοχημικοί, βιολόγοι κ.α. από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώθηκαν στην Άνδρο προκειμένου να παρουσιάσουν και να συζητήσουν με τους συναδέρφους τους τα αποτελέσματα των ερευνών τους και τις τελευταίες εξελίξεις στα επιστημονικά τους πεδία. Συνολικά παρουσιάστηκαν 80 εργασίες, 65 εκ των οποίων ήταν προφορικές ανακοινώσεις (ομιλίες) και οι υπόλοιπες 15 ήταν αναρτημένες ανακοινώσεις
. Οι σύνεδροι ξεπέρασαν τους 150, 40 εκ των οποίων ήταν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι σύνεδροι προέρχονταν κυρίως από την Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία και Σερβία). Υπήρχαν ωστόσο σημαντικές συμμετοχές από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Βραζιλία, την Αυστραλία και το Πακιστάν. Το 50% των συμμετεχόντων ήταν από την Ελλάδα ενώ το υπόλοιπο 50% από το εξωτερικό.
Ζωηρές και γόνιμες συζητήσεις ακολουθούσαν τις παρουσιάσεις των εργασιών σε κάθε συνεδρία και τις τρεις ημέρες που διήρκησε το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου (1 – 3 Σεπτεμβρίου).
Οι συζητήσεις μάλιστα δεν περιορίζονταν στο εσωτερικό του Δημοτικού Θεάτρου αλλά μεταφέρονταν κυρίως στην καλαίσθητη και φιλόξενη αυλή του. Η ηρεμία και η χαλάρωση που προσέφερε διευκόλυνε ιδιαίτερα την φιλική και ουσιαστική αλληλεπίδραση των συνέδρων, χωρίς πίεση. Ίσως μάλιστα σύντομα να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα από επιστημονικές συνεργασίες που γονιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μικρή, πανέμορφη γωνίτσα.
Την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και απολαύσουν τις ομορφιές της Άνδρου. Η μέρα ξεκίνησε με την ξενάγηση των συνέδρων από την Πρόεδρο του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αθηνά Τσατσομοίρου στη Χώρα της Άνδρου και περιήγηση προς τον Αφανή Ναύτη. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή όπου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου. Στη συνέχεια οι σύνεδροι επιβιβάστηκαν στα πούλμαν τα οποία τους μετέφεραν στην Ι.Μ. Παναχράντου. Η αδελφότητα της Ι.Μ. είχε επιμεληθεί με πολύ προσοχή την φιλοξενία των συνέδρων. Ο μοναχός Ευδόκιμος παρουσίασε συνοπτικά και περιεκτικά την μακρόχρονη και πλούσια ιστορία της Μονής. Ακολούθησε το μεσημεριανό γεύμα στην επιβλητική τράπεζα, το οποίο με πολύ αγάπη προετοίμασαν οι πατέρες αλλά και φοιτητές μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, το οποίο περιελάμβανε την περίφημη μακαρονάδα του Γέροντα Ευδοκίμου και πολλά άλλα τοπικά εδέσματα. Ακολούθησε επίσκεψη στην Ι.Μ. Αγίας Ειρήνης στα Αποίκια, την οποία με περισσή επιμέλεια ανακαίνισε ο κ. Ελευθέριος Πολέμης, ο οποίος είχε την ευγενή διάθεση να παρουσιάσει στους συνέδρους την ιστορία του μοναστηριού αλλά και να προσφέρει τον απογευματινό καφέ μαζί με το εύγευστο τσίπουρο, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την τελευταία ημέρα του συνεδρίου.
Θα ήταν ασυγχώρητη αμέλεια η απουσία της αναγνώρισης της προσφοράς και της δημόσιας ευχαριστίας στους επαγγελματίες της Άνδρου οι οποίοι στήριξαν την οργάνωση του συνεδρίου προσφέροντας με πολύ προθυμία τα προϊόντα τους. Η οργανωτική επιτροπή του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Οξειδωτικό Στρες στην Ιατρική και Βιολογία του Δέρματος ευχαριστεί τους κκ. Γεώργιο Γαρυφάλλου Αρτοποιία – Φούρνος Μεσαριά, Αχιλλέα Γρηγοράκη – Αθανασία Γιαννάκη Παραδοσιακό Παντοπωλείο Άνδρου, Παρασκευά Κρισίλια Επιχείρηση εστίασης «Κρισίλιας», για την πλουσιοπάροχη προσφορά των προϊόντων τους. Ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον κ. Αλέξανδρο Καλλιβρούση Επιχείρηση εστίασης «Παραπόρτι» για την ευγενή παραχώρηση του ομώνυμου εστιατορίου για την παράθεση των τριών δείπνων του συνεδρίου και την προετοιμασία των νόστιμων εδεσμάτων που έτρεψαν τους συνέδρους.
Ειδική μνεία και θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην κ. Καλλιόπη Κοραχάη, την εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής στην Άνδρο, για την άοκνη μέριμνά της και τη λεπτομερή οργάνωση πολλών και απαιτητικών έργων. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη το να μην αναγνωριστεί η απρόσκοπτη συνεργασία και συνύπαρξη με τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου, τους ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθεια. Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται και στην εφημερίδα «Ανδριακή» για την προβολή και κάλυψη των εργασιών του συνεδρίου.
Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εκφράζεται στον Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη, σε όλο το δημοτικό συμβούλιο και τους υπαλλήλους του Δήμου Άνδρου, και ειδικά στην Πρόεδρο του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αθηνά Τσατσομοίρου για τις κοπιώδεις και καθοριστικές στην επιτυχία του συνεδρίου ενέργειές τους. Χάρη στην ενεργό συμμετοχή του Δήμου σε κάθε επιμέρους θέμα – συγκεκριμένα στην προσφορά των πούλμαν για τις μετακινήσεις των συνέδρων στο νησί, στην παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου και του οπτικοακουστικού εξοπλισμού, στη φροντίδα της καθαριότητας του χώρου αλλά και στην προσφορά αφεψημάτων, αναψυκτικών και κερασμάτων στους συνέδρους – κατέστη δυνατή η διεξαγωγή του συνεδρίου και μάλιστα συνέβαλλε ιδιαιτέρως στην επιτυχία του.
Η άμεση, ανεπιτήδευτη και ανθρώπινη αλληλεπίδραση των συνέδρων, προϊόν τόσο του χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου όσο και της μέριμνας των οργανωτών, δεν απαντάται συνήθως σε επιστημονικά συνέδρια και ενδεχομένως ξενίζει. Φαίνεται ωστόσο πως αυτό είναι ακριβώς το στοιχείο που γονιμοποιεί την επιστημονική σκέψη και προάγει την διεπιστημονική έρευνα καθώς παρέχεται η δυνατότητα συνύπαρξης και συγχρωτισμού επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων χωρίς στεγανά, χωρίς πίεση, χωρίς προκαταλήψεις. Επιπλέον τα ερεθίσματα που δόθηκαν μέσα από τα στρογγυλά τραπέζια, τις προσκεκλημένες ομιλίες γενικού ενδιαφέροντος αλλά και τις επισκέψεις σε χώρους πνευματικούς έδειξαν πως, παρόλες τις δυσκολίες που βασανίζουν την πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό πνεύμα όχι μόνο δεν έχει καμφθεί και περιοριστεί στις δοκιμασίες του αλλά αγωνίζεται για την ουσιαστική πρόοδο της επιστήμης και της ανθρωπότητας.
Είναι χρέος μας να αντισταθούμε στο ρεύμα της εξομοίωσης με τα τετριμμένα και να διαφυλάξουμε τέτοιες κοιτίδες ελευθερίας όπως είναι το Διεθνές Συνέδριο για το Οξειδωτικό Στρες στην Ιατρική και Βιολογία του Δέρματος, το οποίο οργανώνεται, παραδοσιακά πια, στην Άνδρο. Με το καλό το επόμενο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio