Κλείνουν δύο χρόνια µε διοίκηση του ∆ήµου Άνδρου από την παράταξη Σουσούδη και το νησί έχει οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Μέχρι τώρα, την άνοιξη και το καλοκαίρι, δεν ασκήσαµε καµία κριτική γιατί άλλωστε ήταν περιττή. Αυτή η στάση ήταν επιλογή µας γιατί προτιµήσαµε όταν χτυπάει κανείς την λέξη Άνδρος στο διαδίκτυο σε οποιοδήποτε µέρος του κόσµου να βγαίνει φεστιβάλ Άνδρου, µονοπάτια, παραλίες και όχι σκουπίδια και απορριµµατοφόρα, όπως έκανε η σηµερινή διοίκηση όταν ήταν αντιπολίτευση.
1. Αυτή η διοίκηση λοιπόν απέτυχε παταγωδώς. Ο ∆ήµαρχος έδιωξε µε τον τρόπο του από κοντά του όποιον είχε κάποιες ικανότητες ακόµα και από τα Τοπικά Συµβούλια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Προέδρου της Χώρας Λευτέρη Φραδέλου που ζήτησε να του δώσουν αρµοδιότητα να φράξει τις λακκούβες των δρόµων και αντί να του φορτώσουν και τις λακκούβες των χωριών, ο Αντιδήµαρχος Άνδρου άστραψε και βρόντηξε γιατί ήταν δική του αρµοδιότητα!!! Οι λακκούβες παραµένουν. Από όσους σύµβουλους έχουν µείνει, κάποιοι κάνουν µεµονωµένες προσπάθειες, αλλά η ∆ιοίκηση του ∆ήµου Άνδρου αυτή τη στιγµή είναι ο ∆ήµαρχος και ο υπουργός των οικονοµικών του ο κ. Βουραζέρης. Όµως, ο ∆ήµαρχος δεν έχει καµία απολύτως ικανότητα συντονισµού και διοίκησης.
2. Και ο µεν ∆ήµαρχος είναι ανίκανος να διοικήσει και δεν θα γίνει ποτέ ικανός. Όσο για τον κ. Βουραζέρη δεν µπορεί να ασκηθεί πολιτική κριτική. Ο άνθρωπος αυτός συµπεριφέρεται εκδικητικά προς τους πολιτικούς του αντιπάλους και υβριστικά προς τους υπαλλήλους, ενώ η συµπεριφορά του στα δηµοτικά συµβούλια προς άπαντες δεν επιδέχεται καν χαρακτηρισµό. Στοχοποίησε τον Γιάννη Γλυνό και ασκείται έλεγχος από το 2001 µόνο στον πρώην ∆ήµο Κορθίου και όχι και στους τρείς ∆ήµους της Άνδρου, όπως ζητήθηκε από την αντιπολίτευση και αποδέχθηκε οµόφωνα το ∆ηµοτικό Συµβούλιο και ο έλεγχος ασκείται σε έναν άνθρωπο που αποχώρησε από την πολιτική για λόγους υγείας. Ο Γιάννης Γλυνός θα παραµείνει ιστορικό κεφάλαιο
της αυτοδιοίκησης του νησιού ό,τι πόρισµα και να εξαχθεί από τους
διεξαγόµενους ελέγχους.
3. Στην διαχείριση των σκουπιδιών, που ο ∆ήµαρχος “είχε λύσεις για όλα” συνεχίζει να τα θάβει σε νέα χωµατερή δίπλα στην παλιά, µιά και στην παλιά εκτελείται ευρωπαϊκό έργο ανάπλασης κόστους 800.000 ευρώ – µέχρι να µας πάρουν είδηση.
4. Ο Γιάννης Μηνδρινός, η Ελένη Γλυνού, ο Σταµάτης Κουλούρης που ακολουθούσαν και κατήγγειλαν το «περιβαλλοντικό έγκληµα» του Γλυνού, τώρα δεν ενδιαφέρονται καθόλου µπροστά στην απαράδεκτη νέα κατάσταση. Η αρχαιολογική υπηρεσία που έβαζε βάρδια επιτήρησης µήπως αδειάσει κάποιο απορριµµατοφόρο, σήµερα είναι απούσα και αυτό αποτελεί σοβαρό ερώτηµα για το ΚΑΣ.
5. Η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ µε τα παιχνίδια Θωµά-Σουσούδη µάλλον χάθηκε οριστικά γιατί η ∆ιοίκηση ήταν ανίκανη από τον Νοέµβριο του 2015 να αναθέσει µια απλή υδρογεωλογική έκθεση, την οποία στη συνέχεια µετέτρεψε σε µελέτη.
6. Η Αναπτυξιακή Άνδρου έχει ήδη απαξιωθεί εντελώς µε αποτέλεσµα ακόµα και προσωπικές κατασχέσεις περιουσιών για τα χρέη της. Όσον αφορά τα µηχανήµατά της και το προσωπικό, αυτά είναι σε τραγική κατάσταση. Για τους λόγους αυτούς για δεύτερη χρονιά δεν συντηρήθηκε κανένας χωµατόδροµος για παραλία. Όσα τόλµησαν να πάνε µε τζιπ στα Άχλα µετάνιωσαν πικρά. Στην ίδια κατάσταση Βόρη, Αποθήκες κλπ.
7. Η ανακύκλωση, η δεύτερη καλύτερη ανακύκλωση στις Κυκλάδες σε καθαρότητα προϊόντων (περίπου 93%) και αυξητικά νούµερα σε τόνους κάθε χρόνο, διαλύθηκε και µάλιστα µέσα στο καλοκαίρι. Ο αντιδήµαρχος που χειρίστηκε το θέµα, επέλεξε άλλη µέθοδο, να στέλνει σκουπίδια οικιακά στην Αθήνα, στους «κουτόφραγκους», που, βέβαια, επειδή δεν ήταν καθαρά, επέστρεψαν µία ποσότητα στο νησί.
8. Στη καθηµερινότητα επικράτησε το καλοκαίρι µία τραγική κατάσταση. Το τουριστικό περίπτερο στο Γαύριο, πύλη του νησιού κλειστό, στην Χώρα επίσης
κλειστό. Στην αγορά – πεζόδροµο της Χώρας δεν µπορούσε να κατέβει ούτε καρότσι µε τραπέζια στρωµένα παντού. ∆ιπλασιάστηκε το τέλος ενοικίασης στις παραλίες σε όλο σχεδόν το νησί αλλά, εν γνώσει του ∆ηµάρχου, οι «ηµέτεροι» νοίκιασαν 10 και 20 τ.µ και χρησιµοποιούσαν 100 και 200. Αλλοι ηµέτεροι βρέθηκαν να λειτουργούν παραλιακά µπαρ χωρίς καν δηµοπρασία (και αντίστοιχα έσοδα για τον ∆ήµο), ενώ άλλοι είχαν δώρο φως και νερό. Στον επιχειρηµατία του λούνα παρκ στη Χώρα δόθηκε η χρήση του πάρκινγκ για το ποσό των 1.000 ευρώ για τρεις µήνες και ταυτόχρονα ο ∆ήµος του παραχώρησε το ηλεκτρικό ρεύµα χωρίς καµία αδειοδότηση της ∆ΕΗ, συνεργώντας στο έγκληµα της ρευµατοκλοπής. Ο ∆ήµος από αυτή την ιστορία δεν θα κερδίσει ούτε ευρώ αντίθετα θα χάσει. Ας αναρωτηθούν όλοι ποιος θα κερδίσει.
9. Η προέκταση της πεζογέφυρας του Νειµποριού µε χορηγία, έγινε µε απίστευτη “µικροµπακαλική”. Ο λιµενάρχης δεν πρόσεξε καν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ότι γινόταν εργασίες στην παραλία χωρίς καµία άδεια και δεν έκανε κανέναν έλεγχο (γιατί άραγε;). Ο ίδιος Λιµενάρχης δύο χρόνια πριν, διέκοψε το έργο του βιολογικού γιατί η διέλευση του αγωγού από την παραλία προς Τρύπες, µιας ηµέρας εργασία, δεν είχε την τυπική άδεια της Κτηµατικής Υπηρεσίας του ∆ηµοσίου, χρεώνοντας το έργο µε 15.000 ευρώ για την αµοιβή της µπίγας που παρέµεινε για τον σκοπό αυτό στο λιµάνι. Ενδιαφέρον θα έχει η άποψη του αρχηγείου του Λιµενικού Σώµατος για το θέµα.
10. Κανένα σηµαντικό έργο δεν ωριµάζει στο νησί. Ήδη απεντάχθηκε
ο βιολογικός Μπατσίου – Γαυρίου, έργο αξίας 5.000.000. ευρώ µε κίνδυνο να ζηµιωθούν οι επαγγελµατίες. Ήδη οδηγείται µε την πρακτική της σηµερινής διοίκησης ο βιολογικός Κορθίου σε πλήρη απαξίωση, φορτώνοντάς τον µε βοθρολύµµατα από όλο το νησί (όπως είναι σε όλους φανερό), σε τέτοια µάλιστα ποσότητα που δεν αντέχει να τα καθαρίσει, όπως αποδεικνύεται από τις µυρωδιές. Άραγε πόσες δειγµατοληψίες έχουν γίνει σύµφωνα µε την απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου και ποια τα αποτελέσµατα; Σε αυτά τα ερωτήµατα
δεν περιµένουµε απάντηση παρά µόνο από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.
Με ποια διαδικασία και τίνος άδεια λειτούργησαν οι καντίνες και οι ξαπλώστρες σε παραλίες όπου η Κτηµατική Υπηρεσία απαγόρευσε την εκµίσθωσή τους και γιατί το Λιµεναρχείο δεν έκανε και πάλι κανέναν έλεγχο;
• Κ. ∆ήµαρχε πέστε µας πόσους µήνες ακόµη χρειάζεστε α) για να δηµοπρατήσετε το έργο της προµήθειας ηλεκτρικών οχηµάτων και β) για την προµήθεια φωτοβολταϊκών συστηµάτων και φωτιστικών σωµάτων, έργο συνολικού προϋπολογισµού περίπου 800.000 ευρώ; Προφανώς σας δηλώνουµε ρητά και κατηγορηµατικά ότι σε περίπτωση που χαθεί αυτή η επένδυση, έχουµε καθήκον να ζητήσουµε τις ευθύνες από εσάς και την οικονοµική επιτροπή για την απώλεια αυτών των χρηµάτων για το ∆ήµο.
• Πότε επιτέλους θα αποκτήσει άδεια λειτουργίας η µαρίνα στο Μπατσί;
• Πέστε µας τι ενέργειες έχετε κάνει σχετικά µε το έργο του ∆ηµοτικού κτηρίου στον Όρµο Κορθίου, δεδοµένου ότι το πρόγραµµα Θησέας ολοκληρώνεται στο τέλος του 2016 και έχει πίστωση προς απορρόφηση άλλες 300.000 ευρώ, ποσό που είναι πολύ πιθανόν να χαθεί, εφόσον ο εργολάβος έχει σταµατήσει τις εργασίες του εδώ και πάνω από ένα µήνα; Ρωτάµε: έχει προβλεφθεί πίστωση για την ολοκλήρωση του έργου;
• Υπάρχει πρόβλεψη για το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης των Στενιών, δεδοµένου ότι τα αντλιοστάσια λειτουργούν, ώστε να απαλλαγεί για πάντα το χωριό από αυτό το πρόβληµα; Επίσης γνωρίστε µας τί θα γίνει µε τη σύνδεση της Μεσαριάς καθώς και την υφιστάµενη χρηµατοδότηση της Περιφέρειας για την κατασκευή του καταθλιπτικού αγωγού Λειβαδίων – Χώρας.
Κλείνοντας δηλώνουµε ότι αντιπολίτευση δεν θα κάνουµε γιατί απλά
αντιπολίτευση σηµαίνει ότι πιέζεις ώστε µία απόφαση να γίνει πιο σωστή, να
αλλάξει ή εν πάσει περιπτώσει να έχει αποτελέσµατα.
Εσείς ∆ήµαρχε δεν καταλαβαίνετε τί σας λέµε και αν καταλάβετε δεν µπορείτε να το επιβάλλετε, δέσµιος του δηµαρχεύοντος Αντιδηµάρχου Οικονοµικών.
Αν ∆ήµαρχε έχετε όποια αγάπη το νησί και στον ∆ήµο, τότε κάντε αυτό που πρέπει, παραιτηθείτε και πάρτε µαζί σας και τον ανεκδιήγητο συνεργάτη σας. Βρείτε κάποιον από την παράταξή σας που να έχει κάποιες ικανότητες και κάνετέ τον ∆ήµαρχο, γιατί είναι πολλά τα τρία χρόνια που αποµένουν. Έτσι ίσως περισωθούν όσα είναι δυνατόν.
Αυτή είναι η σπουδαιότερη υπηρεσία που µπορείτε να προσφέρετε
για την Ανδρο.
1/9/2016
ΑΝ∆ΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ