Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1930 στην Καλλιθέα, μετά από την συνένωση δύο συλλόγων, τους «Αργοναύτες» με ρίζες από την Κερασούντα και τους «Κομνηνούς» από την Τραπεζούντα.
Οι «Αργοναύται-Κομνηνοί», συγκαταλέγονται στα αρχαιότερα και σπουδαιότερα ποντιακά σωματεία με ελληνική και παγκόσμια ακτινοβολία και έργο, τα οποία εμπνέουν το σεβασμό και την αναγνώριση τα τελευταία 86 χρόνια.
Η ιστορία του Συλλόγου, ανάγεται στον Πόντο και κατόπιν στην Καλλιθέα, μετά από την Ανταλλαγή των Ελληνοτουρκικών πληθυσμών, όπου η πρώτη γενιά προσφύγων θέτει τις βάσεις, για τη διάσωση και τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων του Πόντου, με σκοπό να παραδοθούν σαν νάματα στις επόμενες γενιές.
Άνθρωποι απλοί, επώνυμοι και άλλοι με σημαντική προσφορά και ακτινοβολία στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες, το εμπόριο και τις επιχειρήσεις, με δικά τους κεφάλαια, με δωρεές και συνδρομές, ανέγειραν στην οδό Δαβάκη 10 & Δοϊράνης ένα κτίριο «στολίδι αρχιτεκτονικής», στο οποίο στέγασαν την «ιδιαίτερη πατρίδα τους». Περισυνέλλεξαν κάθε πληροφορία, μελέτησαν, τεκμηρίωσαν και διαφύλαξαν την μνήμη για τον «Αλησμόνητο Πόντο, την Πατρίδα τους».
Αναφέρονται επιγραμματικά οι προσπάθειες του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται- Κομνηνοί» για:
-την μελέτη και προβολή της ποντιακής ιστορίας, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας
– τις πρωτοβουλίες σωματειακής οργάνωσης του ελλαδικού και παγκόσμιου ποντιακού χώρου,
–την προσφορά στα γράμματα και τις τέχνες,
-την διαρκή προώθηση και προβολή του ιδιωματικού Ποντιακού Θεάτρου,
-την διατήρηση σχολείων μελέτης και διδασκαλίας, της «ποντιακής», της αρχαιότερης ομιλούμενης ελληνικής διαλέκτου στις μέρες μας,
-την συγγραφική δραστηριότητα με έκδοση περιοδικών ποντιακού λαογραφικού ενδιαφέροντος, ποιημάτων και συγγραμμάτων ,
-την επιστημονική έρευνα – συλλογή και καταγραφή πολιτισμικών αξιών, την διατύπωση και προβολή θέσεων με ποντιακό και πολιτιστικό περιεχόμενο στον τύπο για στα ΜΜΕ,
-τη μελέτη και την ανάδειξη της ποντιακής λαογραφίας,
-τη διοργάνωση διαλέξεων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων,
-την άσκηση έργου Κοινωνικής Πρόνοιας και Φιλανθρωπίας με παιδικά συσσίτια την περίοδο της Κατοχής και με τον επαναπατρισμό των ποντίων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ κλπ ,
-την ορθή και τεκμηριωμένη εκμάθηση των χορών, της μουσικής και των μουσικών ποντιακών οργάνων, που υποστηρίζουν ανόθευτα την ποντιακή παράδοση,
-την ακριβή καταγραφή και απεικόνιση φορεσιών, εδεσμάτων και τρόπου διαβίωσης στον Πόντο, κλπ.
Οι εμφανίσεις των θεατρικών και χορευτικών τμημάτων, σε συνεργασία με σπουδαίους γνωστούς πόντιους και μη καλλιτέχνες-δημιουργούς, αποτελούν την μεγαλύτερη προβολή και εγγύηση στο πολυσχιδές πολιτιστικό έργο του Συλλόγου.
Αξίζει επιγραμματικά να αναφερθεί, η κορυφαία εκπροσώπηση της χώρας μας, από τον Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», σε σημαντικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς επίσης σε όλες τις Ολυμπιάδες των τελευταίων 20 χρόνων, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή των 63 χορευτών του Πυρρίχιου Χορού στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Ο Σύλλογος, αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό κύτταρο δράσης και προσφοράς προς την κοινωνία, παρέχοντας χωρίς εξαιρέσεις, δωρεάν πολιτιστικές δραστηριότητες στους φίλους και στα μέλη του.
Για τον σκοπό αυτό, διατηρεί χορευτικές ομάδες «αναγνωρισμένης διετούς φοιτήσεως», Χορευτικό Συγκρότημα παραστάσεων ενηλίκων και παιδιών, τμήμα συντήρησης παλαιοτέρων χορευτικών ομάδων, θεατρικής σκηνής και βεστιάριου του Θεατρικού Τμήματος, Λέσχης Ανάγνωσης, διδασκαλίας και ερμηνείας της ποντιακής διαλέκτου, Ποντιακής Χορωδίας και Ορχήστρας, τμήματος διδασκαλίας από μουσικούς ποντιακής λύρας, νταουλιού, αγγείου, αυλού κλπ.
Προσφέρει ετησίως στα μέλη του, Βραβεία και Υποτροφίες σε Αριστούχους μαθητές και σπουδαστές, ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και σε Αθλητές που φέρουν πανελλήνιες και παγκόσμιες διακρίσεις.
Διαθέτει, Τράπεζα Αίματος, η οποία ενισχύεται από τα μέλη και τους φίλους του.
Ενώ, μέσω του Κληροδοτήματος Στεφανίδη, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην περιοχή του Παπάγου, προσπαθεί να ενισχύει οικονομικά άτομα της Τρίτης Ηλικίας, επιτελώντας τον σκοπό του για παροχή Κοινωνικού Έργου και Φιλανθρωπίας.