Σινε αυλή-Δημοτικό Θέατρο Άνδρου 9:00μμ
Το χωριό που νίκησε τον θάνατο
Ήταν 13 Ιανουαρίου του 1963, όταν μια μεγάλη κατολίσθηση θάβει στην κυριολεξία το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας. Εξήντα σπίτια εξαφανίστηκαν, 13 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάρα πολλοί τραυματίστηκαν. Αυτό το πρωτοφανές περιστατικό καταγράφει το ντοκιμαντέρ «Το χωριό που νίκησε τον θάνατο» του Βαγγέλη Πλάκα, που κατάγεται από το Μικρό Χωριό, σε σκηνοθεσία του Νίκου Μεζερίδη.
Πρόκειται για ένα κλασσικό ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, που συνδυάζει τις μαρτυρίες των κατοίκων με τις αναφορές στον Τύπο της εποχής άλλα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο. Ειδικά οι πρώτες βγαίνουν σχεδόν αβίαστα από τους ανθρώπους, που μιλούν μπροστά στις κάμερες, είναι σαφείς και περιγραφικές, χωρίς υπερβολές, δίνοντας ακριβώς αυτό που πρέπει να εισπράξει ο θεατής.
Το ντοκιμαντέρ «Καλημέρα Γειτόνισσα» για τη μοναδική κάτοικο στην νήσο Κίναρο
Η Ρηνιώ Θηραίου-Κατσοτούρχη ζει μόνη της στην Κίναρο, παρέα με 200 αιγοπρόβατα, τα οποία γνωρίζει ένα προς ένα με… το μικρό τους όνομα. Εχει ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτρια και κουβαλά νερό από το πηγάδι πάνω, στην παλιά χώρα. Εκεί έχει και δύο σπίτια της οικογένειάς της σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά η ίδια προτιμά να μένει κάτω, στο απάνεμο λιμανάκι, στο παλιό καφενείο του πατέρα της. Δίπλα της, σε μια αποθηκούλα, που μόλις και μετά βίας χωρά ένα κρεβάτι εκστρατείας, έμενε και μένει, όταν πηγαίνει η Τάνια Χατζηγεωργίου.
«Είναι άγριος και αφιλόξενος τόπος. Ισως μόνο τη Ρηνιώ να δέχεται και μόνο αυτή να τον αντέχει. Το ψηλότερο φυτό είναι ο θάμνος, τίποτε άλλο. Τα παιδιά της ζουν στην Αυστραλία και στην Κάλυμνο και ο γιος της Γιώργος την επισκέπτεται, όποτε μπορεί από τις υποχρεώσεις του και όποτε το επιτρέπει ο καιρός», μας λέει η Τάνια Χατζηγεωργίου, που σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη, σκηνοθεσία στο Λονδίνο και έκανε μεταπτυχιακό στην κοινωνική ανθρωπολογία, επίσης στο Λονδίνο.
Καλή επιτυχία Και καλό καλοκαίρι
Καλή επιτυχία Και καλό καλοκαίρι θζny
Καλό καλοκαίρι! θα είμαστε εκεί