Μια πιλοτική προσπάθεια πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Άνδρο με στόχο τη μείωση των επαναλαμβανόμενων δασικών πυρκαγιών, που απειλούν το νησί με μακροχρόνιες συνέπειες. Πρόκειται για μια κοινή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με κύρια προτεραιότητα την αποτελεσματική πρόληψη.
Η εκστρατεία φέρνει κοντά μια μεγάλη συμμαχία φορέων και οργανώσεων: το WWF Ελλάς, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, το δασονομείο Άνδρου, τον Δήμο Άνδρου, τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, τα Δημοτικά Σχολεία Κορθίου, Οπίσω Μέρους, Μεσαριάς, Χώρας, Γαυρίου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου.
Κομβικό ρόλο για την επιτυχία της προσπάθειας έχουν όλοι οι πολίτες της Άνδρου. Η αποτελεσματική πρόληψη απαιτεί τη σωστή ενημέρωση του κοινού και τη συμμετοχή του σε έναν δημόσιο διάλογο που θα τα αναδείξει και θα καταπολεμήσει τα αίτια των πυρκαγιών.
Στις 5 Ιουνίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις δασικές πυρκαγιές στην Άνδρο ως εξής:
• Στη Χώρα στην κεντρική πλατεία, 11.00-13.00
• Στο Μπατσί στο λιμάνι, 11.00-13.00
• Στο Κόρθι στην κεντρική πλατεία, 11.00-13.00
• Στο Γαύριο, στο λιμάνι,13.30-15.30
Στελέχη του WWF Ελλάς, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, εθελοντές του ΣΕΔΑ και στελέχη των φορέων που συμμετέχουν θα συζητούν και θα ενημερώνουν το κοινό, ενώ μαζί με μαθητές των δημοτικών σχολείων θα διανέμουν το ειδικό ενημερωτικό υλικό της εκστρατείας, σε καταστήματα, κατοίκους και επισκέπτες.
Παράλληλα, οι μαθητές που πραγματοποίησαν έρευνα για τις δασικές πυρκαγιές με ειδικό ερωτηματολόγιο που διένειμαν στους τόπους κατοικίας τους, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα, ενώ σε ειδικές κατασκευές θα εκθέσουν ζωγραφιές και συνθήματα για τις δασικές πυρκαγιές. Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να γράψει το δικό του σύνθημα για τις δασικές πυρκαγιές.
Διοργανωτές, μαθητές και συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τον πυροσβεστικό εξοπλισμό, δίνοντας ένα μήνυμα ότι όλοι γινόμαστε σύμμαχοι στη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές.
Ακολουθούν δηλώσεις από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν:
«Για το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών πρέπει όλοι μαζί να κινητοποιηθούμε και να μην συντηρούμε το πρόβλημα, καθώς δεν αφορά μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα. Οι συνέπειες των δασικών πυρκαγιών θα χτυπήσουν την πόρτα όλων μας στο μέλλον. Δεν είναι ανάγκη να κινητοποιείται ο κατασταλτικός μηχανισμός στην πυρόσβεση ή με ποινές, αλλά να δουλέψουμε όλοι μαζί προληπτικά και να βρούμε μεθόδους διαχείρισης. Είμαστε ανοικτοί σε αυτή την συζήτηση», σχολιάζει ο Ανθυποπυραγός (ΠΣ) Χρήστος Παπαϊωάννου, Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου.
«Για τις δασικές πυρκαγιές στην Άνδρο πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, η ανδριώτικη κοινωνία και οι επισκέπτες. Μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού πρέπει να είναι διαρκής. Έχει έρθει η ώρα να λειτουργήσουμε προληπτικά. Να μην μπούμε στη συζήτηση για τις αρνητικές συνέπειες, αλλά στο πώς δεν θα μπει μια πυρκαγιά. Η ανδριώτικη κοινωνία έχει αρχίσει να γίνεται πιο ευαίσθητη σε θέματα εθελοντισμού, κοινωνικού ενδιαφέροντος και πολιτικής προστασίας και αυτό με κάνει αισιόδοξο για το μέλλον», σχολιάζει ο Δημήτριος Λοτσάρης, Έπαρχος Άνδρου.
«Σε πολλές περιοχές της Άνδρου το πρόβλημα της ερημοποίησης είναι έντονο. Με το πέρασμα του χρόνου δεν θα υπάρχει βλάστηση, δεν θα υπάρχει ζωή. Οι διαδοχικές πυρκαγιές αφορούν τον κάθε πολίτη γιατί απειλούν την πλούσια βιοποικιλότητα της Άνδρου, το πράσινο είναι πηγή ζωής και το χαρακτηριστικό τοπίο του νησιού. Εύχομαι φέτος το καλοκαίρι να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Οι Ανδριώτες αγαπούν το φυσικό περιβάλλον και ελπίζω να προσέξουν περισσότερο», σχολιάζει η Μαρία Μπερδελή, Προϊσταμένη Δασονομείου Άνδρου.
«Το νησί κάθε χρόνο έχει πολλές πυρκαγιές και καίγονται πολλές εκτάσεις, υπάρχει κίνδυνος καταστροφής ιδιοκτησιών και στοχεύουμε στην ενημέρωση του κόσμου ώστε να μειώσουμε τον αριθμό των πυρκαγιών. Παλιότερα οι πυρκαγιές για δημιουργία νέων βοσκοτόπων ήταν πιο ελεγχόμενες, τώρα έχει αλλάξει η κατάσταση και είναι ανεξέλεγκτη. Το φυσικό περιβάλλον του νησιού είναι το τουριστικό του πλεονέκτημα και πρέπει να διατηρηθεί», σχολιάζει ο Αντώνης Λάβδας, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου.
«Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να γίνω εθελοντής. Βλέποντας όμως την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας από τις πυρκαγιές σκέφτηκα να αναλάβω δράση. Στην αρχή ο κόσμος δεν γνώριζε για την φωτιά, ήταν απαθείς, αλλά σιγά-σιγά η κατάσταση αλλάζει. Χαίρομαι που βλέπω τους νέους ανθρώπους να δραστηριοποιούνται ώστε να αφήσουμε την φύση της Άνδρου υγιή και να την χαρούν τα παιδιά των παιδιών μας. Αχρείαστοι να είμαστε!», σχολιάζει ο Κώστας Κωνσταντής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.
Περισσότερες Πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 3314893, κιν: 6971859632, [email protected]
Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής τοπικών δράσεων WWF Ελλάς, τηλ: 210 3314893, [email protected]
Παναγιώτης Παγώνης Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τηλ: 213-2026842,
Κωνσταντίνα Παπαστεργίου, Υπεύθυνη Τμήματος Προστασίας Δασών και Δασικών Εκτάσεων τηλ: 213-2026860
Δημήτρης Λοτσάρης, Έπαρχος Άνδρου, κιν: 6973532101
Αντώνης Λάβδας, Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου, κιν: 6948 603126
Μαρία Μπερδελή, Προϊσταμένη Δασονομείου Άνδρου, τηλ: 22820.42292
Χρήστος Παπαϊωάννου, Προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, κιν: 6984 632300
Νίκος Χαζάπης, Πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, κιν: 6974 500321
Μέγα πινακίδες Κατά μήκος σε όλη την Άνδρο Θα είναι την καλύτερη δουλειά διότι ο κόσμος θα Το βλέπει μπροστά του Θζmy