Αν και μισός Αρβανίτης από την Παλαιστού, στο Βαρίδι άργησα να πάω. Μόνο ακουστά πολύ το είχα από τον άλλο παπού τον Μικρασιάτη, τον Μπαρμπα Βαγγέλη, που όλο ιστορίες έλεγε για τότε που πήγαινε με ψάρια στο Βαρίδι και έπαιρνε αλεύρι λάδι και κηπευτικά και στα μονοπάτιαπου που βραδιαζότανε, σταυροκοπιότανε να μην του την πέσουν νεραΐδες στα τρίστρατα και βουρδουλάκοι κοντά στα ταφεία.
Μετά από χρόνια, περιμέναμε τον Γιώργο τον Κατσίκη να έρθει από το Βαρίδι στην Χώρα με τον αγροτικό του γεμάτο ζαρζαβατικά και εκείνα τα αξέχαστα αρωματικά πεπόνια, κάτι που συνεχίζουν τώρα οι γιοί του ο Βασίλης και ο Κώστας αλλά και ο Νίκος ο Ζούρας που αλωνίζει όλη την Άνδρο με το δικό του αγροτικό .Πριν 10 μέρες ο Γιαννούλης Μακρίνας με το αυτοκίνητό του, μας σταμάτησε στο Νιμποριό και μας ρώτησε αν θέλουμε νωπά μανιτάρια που καλλιεργεί στο Βαρίδι και αφού πήραμε και συστηθήκαμε, προσκληθήκαμε στο Βαρίδι για να δούμε τον σκοτεινό θάλαμο καλλιέργειας των μανιταριών.
Πήγαμε την άλλη μέρα κατά τις 10, πρώτα βέβαια στο σπίτι, ένας καφές από την Βάσω και μετά γλυκό του κουταλιού, η Χαρίκλεια το κατάλαβε, ήταν γλυκό μανιτάρι.
Μετά κουβέντα με τα δύο αδέλφια τον Γιαννούλη και τον Σπύρο που το ψάχνουν και προσπαθούν να κάνουν κάτι στο Βαρίδι, για τα γραφειοκρατικά που χρειαζόταν η άδεια για τον θάλαμο καλλιέργειας των μανιταριών που θέλουν μυστήριες και ειδικές συνθήκες, για την άμεση διάθεσή τους στα μαγαζιά και κατευθείαν στους πελάτες,
Σε λίγο ήρθε το ρακί, μαζί και το τουρσί, τουρσί μανιτάρι!
Και πάλι κουβέντα, για τρία νέα παιδιά από την περιοχή που άρχισαν να ασχολούνται και βγάζουν καταπληκτικό μέλι.
Μας είπανε να κάτσουμε για φαγητό αλλά δεν κάτσαμε, θα έρθουμε άλλη μέρα είπαμε και πριν φύγουμε,
είδαμε τα μανιτάρια να μεγαλώνουν στο θάλαμο εξοπλισμένο με διάφορα μηχανήματα για τις σωστές συνθήκες
Τα μανιτάρια που πήραμε φαγώθηκαν στο πι και φι και σε τρεις μέρες τηλεφωνήσαμε, πήραμε τσάντες λεμονοπορτόκαλα που δεν ευδοκιμούν στο Βαρίδι
και νάμαστε μεσημεριάτικα στο Βαρίδι
το γεύμα περιελάμβανε παστές σπιτικές σαρδέλες, ελιές, τυρί, ζυμαρικά ζυμωμένα με μανιτάρια, κουνέλι της μαμάς λεμονάτο,και αλιφούς από το Ζόρκο βραστούς.Στο πρόγραμμα του Γιαννούλη Μακρίνα δεν είναι μόνο και η καλλιέργεια αλμύρας που πέρσι έγινε ανάρπαστη στα μαγαζιά του Μπατσίου
αλλά και οι τακτικές επισκέψεις στη Χώρα για να εφοδιάζει τα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια με γευστικά μανιτάρια από το Βαρίδι
Μπράβο Βαγγέλη για την ενημέρωση.Πες και σε μας τους “ξένους” που θα τα βρούμε στην Χώρα; Μήπως και στην Αθήνα;
Ωραίας φωτο Ωραια μεζεδάκια ωραιο Side μπραβο καλη δουλια ΘΖ ny