Στην ιστοσελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ υπάρχει πλέον και το άρθρο της Κυριακής Βασσάλου από το ένθετο περιοδικό ‘Κ’ που κυκλοφόρησε έντυπα τη περασμένη Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015.
Η αρχή έγινε τον περασμένο Μάιο στα ορεινά της ανοιξιάτικης Αρκαδίας και η συνέχεια ήρθε τον Οκτώβριο στη φθινοπωρινή πια Ανδρο. Και στα δύο, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους και τόσο ελληνικά συνάμα, τοπία ήταν παρούσα με τη «σφραγίδα» της η Lis Nielsen, πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association – ERA).
Η ακούραστη Δανέζα πεζοπόρος, η οποία εκπροσωπεί -μέσω της ERA- 3 εκατομμύρια περιπατητές σε 38 ευρωπαϊκές χώρες, απένειμε το ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας «Leading Quality Trails – Best of Europe» στην ορεινή Αρκαδία για τη μεγάλη ορεινή πεζοπορία μήκους 75 χλμ., ονόματι Menalon Trail, και στην Ανδρο για τα 100 από τα 160 χλμ. μονοπατιών που έχουν (ξανα)δημιουργηθεί από την ομάδα που πλαισιώνει το εγχείρημα Andros Routes.
Πίσω και από τις δύο διαδρομές, κυριολεκτικά και μεταφορικά, βρίσκεται μια μεγάλη προσπάθεια ανθρώπων που «ξαναδιάβασαν» ο καθένας τον τόπο του μέσα από τη φύση και την αγροτική αρχιτεκτονική του και αποφάσισαν όχι μόνο να τον γνωρίσουν καλύτερα οι ίδιοι, αλλά και να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες ώστε το περπάτημα σε μονοπάτια που υπήρχαν από τότε που πρωτοκατοικήθηκαν οι περιοχές να είναι ασφαλές και απολαυστικό για όλους τους πεζοπόρους, επισκέπτες και μη. Κάποιοι πρωτοστάτησαν (ο Γιάννης και ο Ανδρέας στο Μαίναλο, η Ολγα, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος στην Ανδρο), πολλοί ακολούθησαν -αφιέρωσαν το χρόνο τους, έβαλαν τα χέρια τους, άνοιξαν διαδρομές ξεχασμένες, παρατημένες- και ύστερα ακολούθησαν κι άλλοι.
Και έπειτα ήρθε η υποστήριξη. Το Menalon Trail εντάχθηκε στα «Μονοπάτια Πολιτισμού» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού*, ενώ και τα δύο εγχειρήματα βρήκαν μεγάλη υποστήριξη, οικονομική και όχι μόνο, από ιδιώτες, τοπικούς συλλόγους, ιδρύματα και φορείς (Menalon Trail) ακόμη και οργανώσεις από το εξωτερικό (Andros Routes). «Η Ανδρος είναι ένας τόπος πλούσιος που αξίζει να απολαμβάνουν οι επισκέπτες του, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα οι κάτοικοί του.
Γνωρίστε τον τόπο σας στα παιδιά σας, αγαπήστε τον και απολαύστε τη σύγχρονη πολυτέλεια που σας χαρίζει την απόλυτη ησυχία της φύσης», είπε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της απονομής του σήματος η Lis Nielsen τον Οκτώβριο – και αυτό έχει, ασφαλώς, καθολική ισχύ.
Το σήμα ποιότητας «Leading Quality Trails – Best of Europe» δημιουργήθηκε μόλις το 2013 από την ERA, έχει πολύ αυστηρά κριτήρια σε σχέση με τη σήμανση των μονοπατιών, την καθαριότητα, την ασφάλεια κ.λπ., ενώ είναι σε ισχύ μόνο για τρία χρόνια, μετά το πέρας των οποίων γίνεται επαναξιολόγηση. Χρειάζεται δηλαδή μια συνεχής προσπάθεια συντήρησης αυτών των οδών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Στην Ελλάδα, πάντως, φαίνεται ότι έχουμε αρχίσει να παίρνουμε ζεστά το θέμα «πεζοπορία και πεζοπορικός τουρισμός», όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες. Αξίζει μόνο να αναφέρουμε ότι η Ανδρος και το Μαίναλο είναι 2 από τις 11 συνολικά ευρωπαϊκές περιοχές που έχουν πάρει αυτό το νέο, αλλά απαιτητικό σήμα. drakoulaki