Νέα

Στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

 

Το 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης που αποτέλεσε και φέτος μια ξεχωριστή  γιορτή με  ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 και στις δέκα αυτές ημέρες, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα ιδιαίτερα μωσαϊκό από τις νέες κινηματογραφίες παγκοσμίως και  φέτος κυρίως από τη Λατινική Αμερική.

Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν  στην ιστορική έδρα του Φεστιβάλ , Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα που ήταν πάντα γεμάτες.

Πολύ ενδιαφέρουσα και η σε  χρηματοδότες προβολή  10λεπτων  αποσπασμάτων ταινίων που δεν έχουν τελειώσει ακόμα, κυρίως από χώρες της Μεσογείου.

Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετείχαν φέτος δεκαπέντε (15) ταινίες μυθοπλασίας πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη.

Φέτος, η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, με πρόεδρο τη Γαλλίδα παραγωγό Μισέλ Ρέι-Γαβρά, αποτελούνταν από τους: Κορνέλιου Πορουμπόιου (σκηνοθέτης, σεναριογράφος), Τζέι Oυάισμπεργκ (κριτικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος), Ελίζ Ζαλαντό (παραγωγός) και Ευθύμη Φιλίππου (σεναριογράφος, συγγραφέας).

Στο πρόγραμμα προβολών και  είκοσι μία (21) ελληνικές  ταινίες μεγάλου μήκους, εκ των οποίων οι δεκατέσσερις (14) προβάλλονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης, σε πρώτη προβολή, από κοντά και η βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους της Δράμας που θα δούμε στην Άνδρο αμέσως μετά τις γιορτές.

Από τις ελληνικές ταινίες που είδαμε πολύ καλή ήταν η ταινία SMAC του Ηλία Δημητρίου, που από τους τίτλους είδαμε ότι είχε και  χορηγία της εταιρείας  “ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ Α.Ε.” και είχε πρωταγωνίστρια τη Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη,

Την παρουσίαση της τελετής  λήξης με τα βραβεία, έκανε η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου.
Προς συμπαράσταση στον γαλλικό λαό κλήθηκε το κοινό να σηκωθεί και να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ δεν ήταν μικρή η Γαλλική παρουσία ανάμεσα στους καλεσμένους του Φεστιβάλ, όπως ο τιμώμενος φέτος Αρνό Ντεπλεσέν, η πρόεδρος και μέλος της κριτικής επιτροπής Μισέλ Ρέι Γαβρά μεταξύ άλλων, ενώ εξέφρασαν την συμπόνοια τους και ο Γιώργος Αρβανίτης που έχει διπλή υπηκοότητα, ο Νίκος Βούτσης και οι υπόλοιποι συντελεστές και παρουσιαστές του φεστιβάλ.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:
Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος απονέμεται στην ταινία:
ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ / HRUTAR / RAMS,
 Γκρίμουρ Χακόναρσον / Grimur Hakonarson, Ισλανδία, 2015, 93΄

Με τα πιο απλά υλικά, ο Ισλανδός σκηνοθέτης δημιουργεί μια υπέροχη ταινία με σκανδιναβική ψυχή. Δυο αδέλφια, που από πείσμα έχουν να μιλήσουν περισσότερα από σαράντα χρόνια, ζουν σε διπλανές φάρμες σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Ισλανδίας. Ο κόσμος τους στρέφεται γύρω από τα πρόβατά τους. Όταν μια ασθένεια προσβάλλει ένα κριάρι, ο φόβος απλώνεται σ’ όλη την περιοχή. Μαύρο χιούμορ και δράμα εναλλάσσονται σε μια ταινία που ο ρυθμός της συμβαδίζει με το ρυθμό της φύσης, δίνοντας χώρο στους ήρωες για να αναπνεύσουν. Το φιλμ υμνεί τους δεσμούς του ανθρώπου με τα ζώα, ειδικά σε απομονωμένες περιοχές, ενώ προβάλλει με αυθεντικότητα και τις σχέσεις που αναπτύσσονται σε μικρές κοινότητες, στις οποίες το περιβάλλον προσδιορίζει καταλυτικά τον παράγοντα «ζωή».

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία:

Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ / LA TIERRA Y LA SOMBRA / LAND AND SHADE,
Σέσαρ Ασεβέδο /Cesar Acevedo,
Κολομβία, Γαλλία, Ολλανδία, Χιλή, Βραζιλία, 2015, 97΄
Η ταινία “Γη και Σκία” του Σεζάρ Ασεβέδο όμως ήταν η ταινία φαβορί των βραβείων φέτος αφού συγκέντρωσε εκτός από το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής- Αργυρός Αλέξανδρος, το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων “Ανθρώπινες Αξίες” αλλά και το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος. Πρόκειται για την ιστορία μίας οικογένειας στην Κολομβία, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει σε μία φυτεία ζαχαροκάλαμου.

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής– Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία:
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑ ΠΑΣ / CAMINO A LA PAZ / ROAD TO LA PAZ,
Φρανσίσκο Βαρόνε / Francisco Varone, Αργεντινή, Ολλανδία, Κατάρ, 2015, 92΄

O Αργεντίνος σκηνοθέτης, αφηγείται το ταξίδι ενός ηλικιωμένου μουσουλμάνου που ζητά από έναν «ερασιτέχνη ταξιτζή» να τον οδηγήσει με το παλιό Πεζώ 505 του, από το Μπουένος Άιρες μέχρι τη Λα Πας, απ’ όπου φιλοδοξεί να ταξιδέψει ως την Μέκκα. Το φιλμ διανύει χιλιάδες μίλια στην οθόνη και περίπου άλλα τόσα γράφει το συναισθηματικό κοντέρ μας βλέποντας αυτή την τρυφερή, βαθιά ανθρώπινη ιστορία, μ’ ένα αγαπημένο μουσικό σκορ να συνοδεύει μαγικά τον θεατή.

Τα άλλα Βραβεία Αναλυτικά:

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον:
Γκαμπριέλ Ριπστάιν / Gabriel Ripstein
Για την ταινία:
600 ΜΙΛΙΑ / 600 MILLAS / 600 MILES, Μεξικό, 2014, 85΄

Βραβείο Σεναρίου στον:
Λορένσο Βίγας / Lorenzο Vigas
Για το σενάριο της ταινίας:
ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ / DESDE ALLA / FROM AFAR, Λορένσο Βίγας / Lorenzο Vigas, Βενεζουέλα, Μεξικό, 2015, 93΄
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην:
Ντέβον Κέλερ / Devon Keller
για την ερμηνεία της στην ταινία:
ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ / PETTING ZOO, Μάικα Μαγκί / Micah Magee, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, 2015, 93΄
Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον:
Αλφρέδο Κάστρο /Alfredo Castro
για την ερμηνεία του στην ταινία:
ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ / DESDE ALLA / FROM AFAR, Λορένσο Βίγας/ Lorenzo Vigas, Βενεζουέλα Μεξικό, 2015, 93΄
Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία:
ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ / SPARROWS, Ρούναρ Ρούναρσον /Runar Runarsson (σκηνοθεσία), Σοφία Όλσον / Sophia Olsson (φωτογραφία), Ισλανδία, Δανία, Κροατία, 2015, 99΄

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Στίβεν Γέιτς, Πρόεδρος (Μ. Βρετανία), Γιάνκα Μπαρκόσι (Ουγγαρία) και Ιωσήφ Πρωιμάκη (Ελλάδα)
Απονέμει τα εξής βραβεία:
Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:
SILENT, Γιώργος Γκικαπέππας, Ελλάδα, 2015, 90΄
Για Ελληνική Ταινία στην ταινία:
ΚΑΥΣΩΝΑΣ/BLIND SUN, Τζόις Α. Νασαουάτι, Ελλάδα, Γαλλία, 2015, 88′
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:
ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45/WEDNESDAY 04:45, Αλέξης Αλεξίου, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, 2015, 116′
ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:
Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ / LA TIERRA Y LA SOMBRA / LAND AND SHADE, Σέσαρ Ασεβέδο / Cesar Acevedo, Κολομβία, Γαλλία, Ολλανδία, Χιλή, Βραζιλία, 2015, 97΄

όλοι οι βραβευμένοι στη σκηνή

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ / LA TIERRA Y LA SOMBRA / LAND AND SHADE, Σέσαρ Ασεβέδο / Cesar Acevedo, Κολομβία, Γαλλία, Ολλανδία, Χιλή, Βραζιλία, 2015, 97΄
Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης, του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται εξ’ ημισείας στις ταινίες:
ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ/SPRING AWAKENING, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Ελλάδα, 2015, 89′
Και
CHEVALIER, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Ελλάδα, 2015, 99′

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΑΤΙΘΑΣΕΣ/MUSTANG, Ντενίζ Γκαμζέ Έργκυβεν / Deniz Gamze Erguven, Γαλλία, Τουρκία, Γερμανία, Κατάρ, 2015, 94′
Το βραβείο

Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΕΓΩ, Ο ΕΡΛ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ / ME AND EARL AND THE DYING GIRL, Αλφόνσο Γκόμεζ- Ρεχόν / Alfonso Gomez-Rejon, ΗΠΑ, 2015, 104΄

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio