Η δρ Μεγκ Μίλλερ και ο δρ Σταύρος Πασπαλάς , επικεφαλείς των ανασκαφών μπροστά στην Ζαγορά (2012). © PHM; photo by Irma Havlicek. |
Συνεχίζονται και φέτος από ομάδα αυστραλών αρχαιολόγων οι ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου.
Οι ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τον καθηγητή Αλέξανδρο Καμπίτογλου το 1965 μέχρι το 1972 στην περιοχή της Ζαγοράς αποκάλυψαν ένα μεγάλο τμήμα μιας πόλης της γεωμετρικής περιόδου, της καλύτερα διατηρημένης πόλης της περιόδου που δίνει σημαντικά στοιχεία για τη ζωή στο Αιγαίο κατά τον 8ο αιώνα π.Χ.– εποχή κατά την οποία, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, χρονολογείται ο Όμηρος, οι απαρχές της πόλης- κράτους και της αθηναϊκής δημοκρατίας.
Οι αρχαιολόγοι τότε κατάφεραν να ανασκάψουν περίπου το 10 τοις εκατό ενός χώρου 6,5 εκταρίων και υπολόγισαν ότι η ζωή του οικισμού άρχισε περίπου τον δέκατο αιώνα π.Χ. με περίοδο ακμής το δεύτερο μισό του 8ου αιώνα και ότι στο τέλος του 8ου αιώνα η ζωή διακόπηκε απότομα στον οικισμό χωρίς να μπορέσουν να δώσουν μία εξήγηση.
Μετά από 40 χρόνια, το φθινόπωρο 2011 και μετά από μια επιχορήγηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστραλίας , ύψους $450,000 τριετούς διάρκειας στο Αυστραλέζικο Ινστιτούτο Αθηνών (ΑΑΙΑ), στο τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Σύδνεϋ , στο μουσείο Powerhouse, στο πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου και στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Έρευνας στην Κρήτη άρχισαν και πάλι οι ανασκαφικές εργασίες το φθινόπωρο του 2012.
Φέτος από τις 23 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, 50 επιστήμονες θα αρχίσουν πάλι να εργάζονται εκεί , ελπίζοντας επιτέλους να δοθεί μια εξήγηση γιατί ένας ολόκληρος πληθυσμός εγκατέλειψε μια πόλη σε μια τόσο νευραλγική θέση στο θαλάσσιο εμπόριο και αν η έλλειψη νερού στην περιοχή ήταν η αιτία. Αν και έχουν περάσει κοντά 45 χρόνια από τις πρώτες ανασκαφές κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει, κάθε μέρα η ομάδα θα πρέπει να περπατήσει αρκετά για να έρθει αλλά και να φύγει απο τον απομονωμένο αρχαιολογικό χώρο και η μεταφορά του εξοπλισμού θα γίνεται πάλι με μουλάρια. Τώρα όμως διαφέρει ο εξοπλισμός που εκτός των παραδοσιακών εργαλείων περιλαμβάνει ραντάρ εδάφους και τηλεσκοπικούς ανιχνευτές για την πολυ-φασματική επεξεργασία δορυφορικών φωτογραφιών. Η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων αποσκοπεί στην λεπτομερή εξέταση του υπεδάφους πριν χωθεί στο χώμα το φτυάρι.
Ο υπεύθυνος των ανασκαφών, το 1971, στην Ζαγορά καθηγητής Αλέξανδρος Καμπίτογλου στον χώρο του ιερού Φωτογραφία ΑΑΙΑ |