Μπράβο Μαρία που κρατάς τα έθιμα. Μπράβο στους μονίμους κατοίκους αυτού του νησιού που το κρατάνε ζωντανό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εδώ στην αφιλόξενη Αθήνα, που πολλοί την νοσταλγούν ακόμη, εχουν λησμονηθεί τα πάντα. Λοιπόν επιστροφή στις ρίζες μας.
Πριν από χρόνια , σε μία χαιρετούρα αντρών την Πρωτοχρονιά στη Χώρα- έθιμο που πάει να ξαλείψει- γνώρισα για πρώτη φορά από την Μαρία στο σπίτι της, το ψωμί "Μπρούστουλας" που σαν λέξη με απασχόλησε η προέλευσή της. Σήμερα, με την δημοσίευση της συνταγής, για να συνεισφέρω στη γνώση και στη διατήρηση της παράδοσης, αναφέρω αυτά που βρήκα ψάχνοντας: Kατά τον Δημ. Πασχάλη "μπρούστουλας" σημαίνει την πίτα με μαλακό τυρί. Κατά τον Τίτο Γιοχάλα, ' Ανδρος και Αρβανίτες, έκδοση 2000- αυτό το πολύ σημαντικό για την ιστορία της ' Ανδρου αλλά και πολύ παρεξηγημένο ανόητα βιβλίο – "φρουτάλια και τσιλαδιές δεν γνώριζε ασφαλώς ο αλβανικός σοφράς στην Αλβανία. 'Ολα αυτά τα εδέσματα έμαθαν οι Αλβανοί με την εγκατάστασή τους στην΄' Ανδρο. Πρόσθεσαν όμως και αυτοί με τη σειρά του στο ανδριακό τραπέζι κάτι που δεν υπήρχε πριν, τον μπρούστουλα , την πίτα τους " -σελ. 46-."Μία μόνο αρβανίτικη λέξη κατόρθωσε να εισχωρήσει και μάλιστα να επικαθήσει στο ανδριακό τραπέζι. Είναι ο τύπος μπρούστουλας, από το αλβαν. brustulle= είδος πίτας, που χρησιμοποιείται και στα αρβανίτικα της ' Ανδρου"-σελ. 102. Κατ' εμένα, προέρχεται από το καβουρντιστό λίπος (τον πασπαλά )που αποτελεί το ιδιαίτερο συστατικό της, εξ ού και το ρήμα Μπρουστουλάρω που σημαίνει καβουρντίζω και μπρουστούλι που είναι το καβουρντιστήρι του καφέ. Σχετική συνταγή του Μπρούστουλα της ' Ανδρου, ως τιτλοφορείται βλ. και Ψωμί-Εύη Βουτσίνου και τη διεύθυνση http://kikitriantafylli-wordpress.com/.
Με την περιήγησή σας στο www.androsfilm.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.Για να μάθετε περισσότερα κάντε κλικ εδώ!Δέχομαι
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Μπράβο Μαρία που κρατάς τα έθιμα. Μπράβο στους μονίμους κατοίκους αυτού του νησιού που το κρατάνε ζωντανό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εδώ στην αφιλόξενη Αθήνα, που πολλοί την νοσταλγούν ακόμη, εχουν λησμονηθεί τα πάντα. Λοιπόν επιστροφή στις ρίζες μας.
Με στεναχωρεί αφάνταστα το γεγονός ότι στο ωραιότερο ανδριότικο blog
η συμμετοχή των αναγνωστών είναι σχεδόν μηδαμινή. Κρίμα!!!
Καλή χρονιά με υγεία.
Πριν από χρόνια , σε μία χαιρετούρα αντρών την Πρωτοχρονιά στη Χώρα- έθιμο που πάει να ξαλείψει- γνώρισα για πρώτη φορά από την Μαρία στο σπίτι της, το ψωμί "Μπρούστουλας" που σαν λέξη με απασχόλησε η προέλευσή της. Σήμερα, με την δημοσίευση της συνταγής, για να συνεισφέρω στη γνώση και στη διατήρηση της παράδοσης, αναφέρω αυτά που βρήκα ψάχνοντας: Kατά τον Δημ. Πασχάλη "μπρούστουλας" σημαίνει την πίτα με μαλακό τυρί. Κατά τον Τίτο Γιοχάλα, ' Ανδρος και Αρβανίτες, έκδοση 2000- αυτό το πολύ σημαντικό για την ιστορία της ' Ανδρου αλλά και πολύ παρεξηγημένο ανόητα βιβλίο – "φρουτάλια και τσιλαδιές δεν γνώριζε ασφαλώς ο αλβανικός σοφράς στην Αλβανία. 'Ολα αυτά τα εδέσματα έμαθαν οι Αλβανοί με την εγκατάστασή τους στην΄' Ανδρο. Πρόσθεσαν όμως και αυτοί με τη σειρά του στο ανδριακό τραπέζι κάτι που δεν υπήρχε πριν, τον μπρούστουλα , την πίτα τους " -σελ. 46-."Μία μόνο αρβανίτικη λέξη κατόρθωσε να εισχωρήσει και μάλιστα να επικαθήσει στο ανδριακό τραπέζι. Είναι ο τύπος μπρούστουλας, από το αλβαν. brustulle= είδος πίτας, που χρησιμοποιείται και στα αρβανίτικα της ' Ανδρου"-σελ. 102. Κατ' εμένα, προέρχεται από το καβουρντιστό λίπος (τον πασπαλά )που αποτελεί το ιδιαίτερο συστατικό της, εξ ού και το ρήμα Μπρουστουλάρω που σημαίνει καβουρντίζω και μπρουστούλι που είναι το καβουρντιστήρι του καφέ. Σχετική συνταγή του Μπρούστουλα της ' Ανδρου, ως τιτλοφορείται βλ. και Ψωμί-Εύη Βουτσίνου και τη διεύθυνση http://kikitriantafylli-wordpress.com/.