Ο σκηνοθέτης της ταινίας , Όμηρος Ευαγγελινό, που το περασμένο καλοκαίρι μας παρουσίασε την ταινία του “MYKONOS BLUES” με θέμα τις χωματερές των νησιών, λέει για την νέα ταινία του:
“Ζούμε σε μια εποχή κρίσιμη.
Είμαστε μια γενιά που έχει την ατυχία να ζει την κρίση σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα της καθημερινότητάς της! Είναι ευθύνη όλων μας να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα επίπεδα, τα πεδία και τις ρίζες αυτής της κρίσης για να μπορούμε να βρίσκουμε διεξόδους .
Το σύστημα πάνω στο οποίο στήθηκε η ελληνική κοινωνία εδώ και αρκετές δεκαετίες πλέον έχει αποδειχτεί με το χειρότερο τρόπο ότι είναι λανθασμένο. Είμαστε όλοι μας μάρτυρες μιας πραγματικότητας που καθημερινά αποδεικνύει ότι δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί και μιας χώρας που έχει χάσει την ταυτότητά της. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τα νέα οικονομικά δεδομένα, όλα δείχνουν ότι πλέον φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να επανεξετάσουμε καθολικά τον τρόπο που ζούμε,αντιδρούμε , δουλεύουμε , σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.
Με ένα κινητό και ένα απλό κομπιούτερ μπορείς να κάνεις πια μια ταινία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας μπορούμε να αναδείξουμε ζητήματα που μας απασχολούν χωρίς να έχουμε ανάγκη από κανένα! Αν αυτό το κάναμε όλοι μας η πιέσεις προς όλα τα κρίσιμα θέματα των ημερών μας θα ήταν πολύ πιο έντονες και αυτό θα επιτάχυνε την μετάβαση σε μια νέα εποχή που επιτέλους αυτή η χώρα που στο παρελθόν κατάφερε τόσα πολλά να αρχίσει να επαναπροσδιορίζει την ταυτότητά της!
Τα παραδείγματα πολλά:
Δυστυχώς η μόνη πλευρά της Ελληνικής βιομηχανίας που προβάλλεται κατά κόρων είναι τα εργασιακά θέματα όπως π.χ. αν λόγο κρίσης κλείσει ένα εργοστάσιο η γίνουν μαζικές απολύσεις τι ποσοστά ανεργίας έχουμε. Κανένας όμως καν δεν θα αναφερθεί στους χιλιάδες ίσως εκατομμύρια ανθρώπους που η λειτουργία της εν λόγο βιομηχανίας υποβάθμισε την υγειά ,ως γείτονες ενός εργοστάσιου ή ως κάτοικοι μιας περιοχής που η μόλυνση έφτασε μέχρι το σπιτικό τους μέσω του νερού ή της ατμόσφαιρας ή κάποιων προϊόντων που κατανάλωσε.
Όλος αυτός ο πληθυσμός που η υγεία του ροκανίζεται καθημερινά μπορεί ποτέ να μην μάθει τις πραγματικές αιτίες της αρρώστιας που τους βρήκε και ποτέ κανένας δεν θα ασχοληθεί μαζί τους ώστε να ενημερωθούν για το τι χρειάζεται να κάνουν για να μειωθεί το ρίσκο της έκθεσής τους σε αυτά τα δηλητήρια που τους στέρησαν την υγεία τους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την τοξική πλευρά αυτής της κρίσης.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό της δωρεάν προσφοράς 30 τόνων λαχανικών των αγροτών της Βοιωτίας στην πλατεία συντάγματος τον Ιανουάριο του 2012 ως μια κίνηση διαφήμισης των προϊόντων τους ενάντια της δυσφήμησης όπως ισχυρίζονται που είχαν υποστεί από διάφορες έρευνες πανεπιστημίων που μετά από δειγματοληψίες στα εν λόγο προϊόντα τα βρήκαν ακατάλληλα λόγο των πολύ μεγάλων συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων (μερικές φορές σε επίπεδα 1000% πάνω των ορίων) πάλι οι εικόνες των χιλιάδων συμπολιτών μας που περίμεναν ώρες σε μια ατελείωτη ουρά για μερικά κιλά πατάτες και κρεμμύδια έκαναν τον γύρο του κόσμου με διάφορα σχόλια πάνω στην οικονομική κρίση της χώρας μας χωρίς κανένας όμως να ενημερώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους για τους κινδύνους που κρύβονταν πίσω από αυτά τα προϊόντα και χωρίς κανένα επίσημο φορέα να κάνει έστω δειγματοληπτικά κάποιους ελέγχους ώστε να μάθει όλος αυτός ο κόσμος τι κινδύνους εγκυμονούν αυτά τα προϊόντα στην υγεία του.
Το τραγικό είναι ότι σε κάθε περίπτωση εκτός από τους υπευθύνους που είναι πάνω από τον νόμο και επωμίζονται τεράστια κέρδη από αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των επικινδύνων ουσιών είναι τρομακτικός ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζεται η υγεία χωρίς να το γνωρίζουν και μη αναστρέψιμη η ζημιά που προκαλείτε καθημερινά στην Ελληνική φύση.
Δημοτικό Κινηματοθέατρο Άνδρου ,Σάββατο 19 Μαΐου 2012, ώρα 20:30μμ