για τη ζύμη
250 γρ.λάδι
200 γρ αραβοσιτέλαιο
1 κιλό αλεύρι για όλα
200 γρ ζάχαρη
160 γρ φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
50 γρ κονιάκ
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1,5 κουταλάκι κανελογαρύφαλλα
1 κουταλάκι ξύσμα φλούδα από πορτοκάλι και μανταρίνι
για το σιρόπι: 1 κιλό ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό, 300 γρ μέλι, χυμό λεμονιού
για πασπάλισμα αλεσμένα καρύδια
τα υπόλοιπα….
τα μπορεί και μία καλή βοηθός αλλά αν δεν έχετε :
Χτυπάτε το λάδι με την ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού , το μπέικιν και την σόδα διαλυμένα στο κονιάκ , μετά βάζετε τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα , σταματάτε το μίξερ και στο μπώλ ρίχνετε το αλεύρι και με το χέρι ζυμώνετε λίγο, μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι, φτιάχνετε οβάλ μπαλάκια από πάνω τους με μαχαίρι κάνετε διάφορα σχήματα μπακλαβαδωτά , τα βάζετε σε ταψί με λαδόκολα και τα ψήνετε στους 150 βαθμούς για 15 λεπτά, με αέρα ή πάνω κάτω με αντίσταση .
Σε κατσαρόλα βράζετε όλα τα υλικά του σιροπιού με τον χυμό ενός λεμονιού,( για πιο γεύση βράζετε μαζί και την λεμονόκουπα) και όταν δέσει το σιρόπι πολύ καλά ,το καταβάζετε από την φωτιά και ρίχνετε μέσα λίγα λίγα τα χλιαρά μελομακάρονα για 1 λεπτό, με μία τρυπητή κουτάλα τα ακουμπάτε σε πιάτο και τέλος τα πασπαλίζετε με το ψιλοκομένο καρύδι. Καλή επιτυχία με την συνταγή της γιαγιάς της Χαρίκλειας, Χαρίκλειας Βαβάκη!
ok εδωσες τα υλικα,πεσμας εαν θελεις τροπο κατασκευης,θερμοκρασια φουρνου,χρονο ψησιματος,ποτε τα σοροπιαζουμε?? να ειναι ζεστα η κρυα τα φοινικια,ποσο χυμο λεμονι>?θελει πολυ πλασιμο η ζυμη?Δωσε καποιες λεπτομερειες μιας και εκανες τον κοπο θελω να τα φτιαξουμε εδω στην Frankfurt am Main της Γερμανιας
Χρονια Πολλα σε ολους μας ,Καλη ΧΡΟΝΙΑ
μπραβο στην μικρη Γεωργια που εκτελει τοσο ωραια την συνταγη. Και ενα μεγαλυτερο μπραβο στην Χαρικλεια που μαθαινει σε ολους μας τα παραδοσιακα γλυκα. Περιμενουμε και κουραμπιεδες! Χρονια πολλα σε ολους, Καλα Χριστουγεννα κι ευτυχισμενα