Πηγαίνοντας για Γαύριο αμέσως μετά τον Άγιο Κυπριανό στρίβεις δεξιά. Είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι της Ανδρου και είναι άγνωστο πότε χτίστηκε, μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία υποστηρίζει ότι τα βυζαντινά χρόνια ήταν Σχολή και έγινε μοναστήρι το 842 από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Ακόμα, αναφέρεται, οτι πολλοί ευγενείς Ανδριώτες και μη μορφώθηκαν στη σχολή του, που έδωσε πολλούς ιερείς, επισκόπους αλλά και πατριάρχες. Η Μονή αναφέρεται, για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1400, ενώ στην εκκλησία της υπάρχει εικόνα με χρονολογία 1325. Ανακαινίστηκε κατά τον 16ο αιώνα αλλά και τον 20ο, και η αρχική του βυζαντινή μορφή αλλοιώθηκε. Το 1928 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο και σήμερα μόνο μία γερόντισσα ζει σε αυτό μαζί με δύο καλόγριες. Η εκκλησία του μοναστηριού είναι βυζαντινού ρυθμού με ξυλόγλυπτο τέμπλο και η ζωγραφική του διακόσμηση χρονολογείται στη μεταβυζαντινή περίοδο. Ακόμα, υπάρχουν εικόνες του l4ου και 16ου αιώνα, πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη, και μια μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων. Γιορτάζει την πρώτη Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα.
ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΦΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΥΤΕ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ!! Η ΒΟΡΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΑΦΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΧΟΥΝ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ…ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ.. ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΜΙΣΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ..ΕΝΑ
ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΣΗ ΠΝΟΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΔΡΟΥΣΑΣ.
ta dinoyme gia tin Libii kai to Ayganistan den periseyoyn
Αριστουργηματικές φωτογραφίες…
σου περνάνε πολλά συναισθήματα…
σκέτη ομορφιά
εύγε Ευάγγελε
Απόφευγε την αναφορά για την ελλειπή στέλεχωση και κατ' επέκταση φύλαξη του μοναστηριού. Οι επίδοξοι "νοικοκυραίοι" καιροφυλακτούν για τέτοιες ειδήσεις…