Νέα

Έκκληση για προστασία του τελευταίου καταφύγιου του Όρνιου στην Ελλάδα

Έκκληση στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κάνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με σκοπό την επείγουσα λήψη μέτρων για τις τελευταίες υγιείς αποικίες Όρνιων της Ελλάδας, στη Κρήτη. Την τελευταία τριετία στα Αστερούσια Όρη και τον Ψηλορείτη έχουν προσκρούσει σε πτερύγια ανεμογεννητριών οχτώ Όρνια με αποτέλεσμα τη θανάτωση των επτά.
Οι πληθυσμοί του Όρνιου – είδος που προστατεύεται από το Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά και κατατάσσεται στα «Απειλούμενα» είδη σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας – έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει στην ηπειρωτική Ελλάδα (λιγότερα από 30 ζευγάρια). Μόνο η Κρήτη διατηρεί ακόμα υγιείς αποικίες οι οποίες συγκεντρώνουν συνολικά 150 περίπου ζευγάρια.
Τα περιστατικά είναι δυστυχώς αναμενόμενα, καθώς απουσιάζει ο σωστός σχεδιασμός για τη χωροθέτηση των συγκεκριμένων δύο αιολικών πάρκων, με αποτέλεσμα να έχουν εγκατασταθεί εντός, ή μερικώς εντός, των Ζωνών Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 (GR4310009 «Κρούσωνας-Βρωμόνερο Ίδης» και GR4310013 «Αστερούσια Όρη-Κόφινας») στις οποίες αναπαράγεται σημαντικός πληθυσμός του Όρνιου. Το είδος είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στα αιολικούς πάρκα, καθώς προσκρούει συχνά στα πτερύγια ανεμογεννητριών προσπαθώντας να εντοπίσει την τροφή του.

Ο πληθυσμός του Όρνιου στην κεντρική Κρήτη πρόκειται να πληγεί σοβαρά, ίσως και ανεπανόρθωτα, εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα από τις ιδιοκτήτριες εταιρίες και τις αρμόδιες αρχές του ΥΠΕΚΑ.
Επιπλέον, οι συνολικές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για αδειοδότηση αιολικών σταθμών σε ευαίσθητες περιοχές της Κρήτης ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, καθώς οι αθροιστικές επιπτώσεις προβλέπεται να είναι πολύ σοβαρές για τον πληθυσμό Όρνιων της Κρήτης συνολικά.
Η Ορνιθολογική έχει προσκομίσει στις αρμόδιες αρχές στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι εφικτή παράλληλα με την προστασία της βιοποικιλότητας [1], όπως άλλωστε υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετικές κατευθύνσεις που εξέδωσε τον Οκτώβρη του 2010 [2]. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το ελληνικό κράτος επιλέγει μια μονόπλευρη προσέγγιση εστιασμένη σε αμφίβολα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη ραγδαία ανάπτυξη των αιολικών σταθμών στη χώρα μας.

«Απαιτούμε άμεσα από τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τις υπεύθυνες ιδιοκτήτριες εταιρείες και να λάβουν μέτρα για τα δύο αιολικά πάρκα τα οποία εξελίσσονται σε βασική απειλή για την ελληνική βιοποικιλότητα. Η πράσινη ενέργεια παύει να είναι πράσινη αν γίνεται με άναρχες και ασχεδίαστες μεθόδους που καταλήγουν τελικά επιβλαβείς για το φυσικό περιβάλλον.», τονίζει ο Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

3 Σχόλια

  • ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ..ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΙΣΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΜΠΕΤΟΝ, ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ,ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΩΝ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣΚΑΦΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΔΡΟΣ ΜΙΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΛΛΟΙ.ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΟΤΑΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ!

  • ολα για το χρημα, τι τυχη να εχουν τα ορνια, απο αλλα ορνια πιο επικινδινα για ολους μας

  • 13/10/2008
    GR4220001 – ΑΝΔΡΟΣ: ΟΡΜΟΣ ΒΙΤΑΛΙ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ
    Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης / Πανεπιστήμιο Κρήτης
    Η περιοχή βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Άνδρου, περιλαμβάνει τον κεντρικό ορεινό όγκο και τον όρμο Βιταλίου και αποτελεί την πιο αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού. Χαρακτηρίζεται από πολλούς τύπους οικοτόπων. Στην περιοχή οι ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι περιορισμένες σε σχέση με άλλα περισσότερο τουριστικά ελληνικά νησιά. Ακόμη, οι παραδοσιακές καλλιέργειες δημητριακών, όσπριων και λαχανικών είναι στις μέρες μας περιορισμένες.

    Τύποι Οικοτόπων: Εκτάσεις θαλάσσιου βυθού με βλάστηση (Ποσειδώνιες Posidonia oceanica), Ύφαλοι, Απόκρημνες βραχώδεις ακτές με βλάστηση στη Μεσόγειο (με ενδημικά Limonium spp.), Υποτυπώδεις κινούμενες θίνες, Θίνες με Euphorbia terracina, Σκληρά ολιγομεσοτροφικά ύδατα με βενθική βλάστηση χαροειδών, Μεσογειακά εποχικά τέλματα, Επιπλέουσα βλάστηση υδροχαρών φυτών (βατραχιώδη) των ποταμών στους πρόποδες των βουνών και στις πεδιάδες, Ποταμοί της Μεσογείου με περιοδική ροή, Φρύγανα Sarcopoterium spinosum, Δάση σκληρόφυλλων που χρησιμοποιούνται για βοσκή με Quercus ilex, Χασμοφυτική βλάστηση βραχωδών πρανών/Πυριτιόφιλες υποδιαιρέσεις, Υπολειμματικά αλλουβιακά δάση (Alno-ulmion), Δάση καστανιάς, Δάση-στοές με Salix alba και Populus alba, Δάση πλάτανου της Ανατολής (Platanion orientalis), Παρόχθια δάση-στοές της θερμής Μεσογείου (Nerio-Tamaricetea), Δάση με Quercus macrolepis.

    Σπουδαιότητα: Πρόκειται για περιοχή μεγάλης αισθητικής αξίας (ιδιαίτερα ο όρμος Βιταλίου και η περιοχή γύρω από το χωριό Αρνάς). Περιλαμβάνει πολλούς τύπους οικοτόπων. Τρεις από αυτούς, τα δάση καστανιάς, τα υπολείμματα αλλουβιακών δασών Alno-ulmion και τα δάση-στοές με Salix alba και Populus alba, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αφού δεν συναντώνται αλλού στις Κυκλάδες. Η έλλειψη οδικού δικτύου, οι απόκρημνες βραχώδεις πλαγιές και οι σχετικά δυσπρόσιτες ακτές προσδίδουν φυσική προστασία στην περιοχή, απομονώνοντάς την από τα τουριστικά μέρη της Άνδρου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio