Πριν 20 περίπου χρόνια η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΕΛΙΞ, σε συνεργασία τότε με την Καϊρειο Βιβλιοθήκη, έφερνε για πρώτη φορά εθελοντές να εργαστούν στην Άνδρο. 18 νέοι εθελοντές από την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, εργάστηκαν τον Αύγουστο του 1991 στον Πύργο Αγαδάκη στα Απατούρια, προκειμένου για την αναστήλωση του (βλ. φωτό). Ξέθαψαν το παλαιό ελαιοτριβείο από μπάζα, σκουπίδια και άγρια βλάστηση που με τα χρόνια συσσωρεύτηκε και άφησαν με τον τρόπο αυτό το “λιθαράκι τους” στο νησί.
Μετά από αρκετά χρόνια, το καλοκαίρι του 2008, πραγματοποιήθηκαν ξανά προγράμματα εθελοντικής εργασίας στην Άνδρο από την ΕΛΙΞ, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Κυκλάδων και χρηματοδότηση του Υπουργείου Απασχόλησης. Στο Δήμο Άνδρου, τρεις διεθνείς ομάδες της ΕΛΙΞ με συνολικά 42 εθελοντές και 6 ομαδάρχες, από Ελλάδα, Αρμενία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Εσθονία, Καναδά, Γερμανία, Κορέα, Ισπανία, Δανία, Φινλανδία, ΗΠΑ, Σερβία, Τσεχία, Σλοβακία εργάστηκαν σε διάφορα μονοπάτια με κυριότερο εκείνο που ξεκινά από Βουρκωτή και καταλήγει Άχλα θέτοντας ως στόχο την αποκατάσταση μέρους του δικτύου μονοπατιών που εδώ και αρκετά χρόνια είχε ξεκινήσει από την Νομαρχία Κυκλάδων. Παράλληλα οι εθελοντές καθάρισαν κάποιες από τις παραλίες του Δήμου Άνδρου, όπως το Παραπόρτι, τον Χαλκολιμνιώνα, τα Γιάλια και έβαψαν δύο αίθουσες και όλα τα κάγκελα της περίφραξης του 1ου δημοτικού Σχολείου που τους φιλοξένησε. Στο Δήμο Κορθίου αντίστοιχα, τρεις διεθνείς εθελοντικές ομάδες με συνολικά 41 εθελοντές και 6 ομαδάρχες, από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Εσθονία, Ισπανία, Κορέα, Σλοβακία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Τσεχία, Ολλανδία, Γερμανία ασχολήθηκαν με το καθαρισμό και τη διάνοιξη πολλών μονοπατιών: με αφετηρία τα Κοχύλου έφτασαν στα Διποτάματα και στον Όρμο αλλά και στο Κάστρο της Φανερωμένης και στη συνέχεια στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, από το χωριό Καππαριά συνέχισαν προς το γήπεδο του Κορθίου, από το Ρωγό στο ποτάμι, από το Μεγάλο Χωριό στην Καππαριά, από το Επισκοπείο στο χωριό Αλαμανιά και τρία άλλα στη κοντινή στο χωριό Αλαμανιά περιοχή. Η δεύτερη ομάδα στα πλαίσια της τοπικής γιορτής που κάθε χρόνο γίνεται στην Πίσω Μεριά παρουσίασε μια θεατρική παράσταση με τίτλο “Τα Στοιχειά”. Τέλος η τρίτη ομάδα εθελοντών συνεργάστηκε με την αρχαιολόγο κυρία Δωρή στην ανασκαφή που διενεργεί εδώ και αρκετά χρόνια στο κάστρο της Φανερωμένης στο μεταβυζαντινό οικισμό. Οι δύο πρώτες ομάδες εθελοντών φιλοξενήθηκαν στο Γυμνάσιο – Λύκειο του Όρμου ενώ η τρίτη στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου. Στον ελεύθερο χρόνο τους επισκέφθηκαν τα διάφορα μουσεία της περιοχής, παραλίες, συμμετείχαν σε τοπικές γιορτές και επισκέφθηκαν πολλά από τα χωριά της γύρω περιοχής.
Τα φετινά προγράμματα της ΕΛΙΞ στην Άνδρο, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Κυκλάδων (τμήμα Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Θεμάτων) και τους 3 Δήμους του νησιού, ξεκινούν την εβδομάδα αυτή στην περιοχή της Χώρας. 9 νέοι από Ισπανία, Γαλλία, Αμερική, Αγγλία, Τουρκία και Ελλάδα, θα φιλοξενηθούν στο Παρθεναγωγείο της Μεσσαριάς, μέχρι τις 5 Ιουνίου και θα εργαστούν καθαρίζοντας τα μονοπάτια Νημπορειό-Υψηλού (διαδρομή 1) και Αποίκια-Νημπορειό (διαδρομή 2). Τη Δευτέρα 24 Μαϊου πιάνουν δουλειά ! Όποιος θέλει να βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος… Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977-334334.
Για τις φωτογραφίες του πρώτου προγράμματος της ΕΛΙΞ στην Άνδρο ευχαριστούμε την Καϊρειο Βιβλιοθήκη και την Ειρήνη Δάμπαση
Διαβάζω αυτό το άρθρο και ντρέπομαι. Έρχονται εθελοντές απο το εξωτερικό και καθαρίζουν τις παραλίες απο τα δικά μας σκουπίδια για να μπορούμε να τις απολαύσουμε εμείς το καλοκαίρι. Γιατί δεν είμαστε ικανοί να τα κάνουμε εμείς οι ίδιοι αυτά τα πράγματα;
NTROPHHHHHHHH 100.000 FORES.AN ENAI DYNATON,NA ERHONTE KSENOI APO TIN ALH AKRH TOU KOSMOU NA KATHARIZOUN TIS VROMIES MAS,NTROPHHHHHHHH.
πότε πότε καθαριζουμε κ εμεις τις δικες τους αλλα εχουμε μια ξενομανια κάνε..
ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΟΛΛΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ. ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ…..
Ντρέπομαι για λογαριασμό μας…γιατί δεν μπορούμε να τα καθαρίσουμε εμείς και έρχονται ξένοι και μας τα καθαρίζουν τα δικά μας σκουπίδια??? ε??? γιατί???