Τον Αύγουστο που μας πέρασε, όπως κάθε χρόνο τέτοια περίπου εποχή τα τελευταία χρόνια, ειδικοί επιστήμονες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, επισκέφθηκαν βραχονησίδα της Άνδρου, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία αναπαραγωγής του μαυροπετρίτη (Falco eleonorae).
Ο Μαυροπετρίτης είναι ένα σκουρόχρωμο, μεσαίου μεγέθους μεταναστευτικό γεράκι με μακριές φτερούγες το οποίο εμφανίζεται στη Μεσόγειο τον Απρίλιο, επιστρέφοντας από τις περιοχές διαχείμασης του στην Ανατολική Αφρική και ιδιαίτερα τη Μαδαγασκάρη (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ). Οι βραχώδεις ακτές των μεγάλων νησιών στο Αιγαίο είναι σημαντικότατα οικοσυστήματα που προσφέρουν πολύτιμους χώρους ανάπαυσης, διατροφής και φωλιάσματος σε πολλά είδη πουλιών μεταξύ των οποίων και ο Μαυροπετρίτης. Η σημαντικότερη συνεισφορά στη στήριξη αποικιών του Μαυροπετρίτη στο Αιγαίο αποδίδεται στην πληθώρα των μικρών ακατοίκητων νησίδων. Η απουσία από τις νησίδες αυτές τόσο του ανθρώπου όσο και χερσαίων θηρευτών είναι στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για τον Μαυροπετρίτη που μπορεί να φωλιάζει ακόμη και στο έδαφος, με αποτέλεσμα οι φωλιές του να είναι εκτεθειμένες σε χερσαίους θηρευτές. Με τον τρόπο αυτό, οι νησίδες αποτελούν σημαντικά καταφύγια αναπαραγωγής για είδη όπως ο Μαυροπετρίτης.
Η τοποθέτηση ειδικών πομπών σε 4 μαυροπετρίτες στην Άνδρο, επέτρεψε την παρακολούθηση του μεταναστευτικού τους ταξιδιού, από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα. Και τα τέσσερα ξεκίνησαν από την Άνδρο και ταξίδεψαν με προορισμό τη ΝΑ Αφρική και έφθασαν στη Μαδαγασκάρη. Παρακολουθήστε τη συγκλονιστική διαδρομή τους πατώντας εδώ!
Πηγή & φωτογραφικό υλικό : ιστοσελίδα Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας
POLI ENDIAFERON. PANTA MATHENOME