Το φθινοπωρινό ή κόκκινο ρείκι είναι φυτό που το συναντά κανείς σε όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική ή νησιώτικη. Είναι γνωστό με πολλά κοινά ονόματα όπως κλαδί, πυρένι ,σουσούρα, τσάρο, έρικας, τσαλί, χαμόρεικο κ.α., στην Άνδρο είναι γνωστό και σαν Αλεκάτι
Το επιστημονικό του όνομα είναι Erica verticilata ή Erica multipolyflora που μεταφρασμένα σημαίνουν ερείκη η σπονδυλωτή και ερείκη η πολυανθής. Βρίσκεται σε όλα τα υψόμετρα και τις πλαγιές που καλύπτονται από θαμνώδη δασική βλάστηση, όπου συνυπάρχει με κουμαριές, πουρνάρια, ανοιξιάτικα ρείκια, σχίνους κ.λ.π.
Αυτή την εποχή ολόκληρες πλαγιές σ’όλη την Άνδρο κοκκινίζουν από τα πολυάριθμα κόκκινα – μοβ λουλούδια του και εύκολα ξεχωρίζει από τους άλλους θάμνους .Εχθρός του μεγάλος οι φωτιές και τα κατσίκια. Η εποχή που ανθίζει το φθινοπωρινό ρείκι είναι κρίσιμη για τη μελισσοκομία γιατί προσφέρει στις μέλισσες μεγάλη ποσότητα και υψηλής βιολογικής αξίας γύρη ,είναι μία από τις ελάχιστες φθινοπωρινές πηγές νέκταρ, ιδίως από το μέσο της ανθοφορίας και μετά. Πλησιάζει ο χειμώνας, τα μελίσσια πρέπει να ανανεώσουν τον πληθυσμό τους για το ξεχειμώνιασμα, οι ανθοφορίες σπανίζουν και μια επιτυχημένη ανθοφορία ρεικιού είναι ότι καλύτερο…
Φωτογραφίες απο την διαδρομή για Βιτάλι