Ο κρίνος αυτός με το μεθυστικό άρωμα, που ευδοκιμεί εκεί που τελειώνει το χειμέριο κύμα κάνει την εμφάνιση του μέσα Αυγούστου με Σεπτέμβριο όταν τα φύλλα του που είναι μακριά και ταινιοειδή έχουν ξεραθεί.
Ο βολβός του είναι πολύ μεγάλος και έχει διάμετρο μέχρι 10 εκ. Μετά την άνθηση σχηματίζονται χοντρές κάψες, που έχουν τους σπόρους. Όταν σκάσουν οι κάψες, οι μαύροι ανάλαφροι σπόροι (που μοιάζουν με κομμάτια κάρβουνου) διασκορπίζονται με τον αέρα στην θάλασσα και στις ακτές για να δώσουν νέα φυτά.
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το είχαν για ιερό λουλούδι ,το ζωγράφιζαν και οι τοιχογραφίες στο “σπίτι των γυναικών” στη Θήρα σώζονται μέχρι σήμερα.
Πολλές φυλές της Αφρικής το χρησιμοποιούν στις θρησκευτικές τελετές τους σαν παραισθητικό, ενώ πολλά κράτη της Μεσογείου το απεικονίζουν στα γραμματόσημά τους .
Πολλοί κρίνοι της θάλασσας υπήρχαν στο Παραπόρτι και το Μπατσί αλλά στο όνομα μιας τουριστικής ανάπτυξης, με τα συνεχή αναίτια μπαζώματα από την μια και τα πρότυπα παραλιακά μονοπάτια από την άλλη ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά.
Η έκπληξη υπάρχει μόνο στην αυλή του παραλιακού σπιτιού του Γιώργου Ίσαρη στο Μπατσί , ο οποίος αφού διατήρησε στον κήπο του τα φυτά που προυπήρχαν του σπιτιού χωρίς καμία περιποίηση και σταγόνα νερού, κατακαλόκαιρο έχει έναν ολάνθιστο κήπο
περισσότερα:http://eyploia.aigaio-net.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=89ιδιοτητες
Δήμος Μήλου: http://www.forward-e.biz/~dimosmlo/entry.php?target=News&file=article&sid=38