Η έκθεση του Χάρη Λάμπερτ έχει τίτλο «Φως της Γης και του Ουρανού» και εστιάζει στην πολύπλευρη ζωγραφική δραστηριότητά του με έργα παλαιότερα αλλά και πρωτοεμφανιζόμενα. Ο καλλιτέχνης έχει χαράξει τη δική του πορεία και είναι από τους λίγους συμπατριώτες μας που εκπροσωπεί την ποπ αρτ. Βραβευμένος στο Παρίσι και το Τόκιο, ανήσυχος και πρωτότυπος, ενσωμάτωσε πριν από μερικά χρόνια μια ειδική τεχνική στη δουλειά του. Με τη βοήθεια ενός ειδικού φωτισμού, του black light, τα χρώματα μεταμορφώνονται προσδίδοντας στις μορφές του, την αύρα της αιωνιότητας και της αθανασίας.
Στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 25 Ιουλίου στις 8:30μμ, στην Χώρα της Ανδρου, παρουσιάζονται τρεις διαφορετικές ενότητες που συνθέτουν το ξεχωριστό ιδίωμά του. Πρώτα η new pop art που σχετίζεται με την ιλαρότητα, τις επιθυμίες απόλαυσης και τον ευδαιμονικό καταναλωτισμό – στοιχεία που χαρακτηρίζουν των πληθυσμό των μεγαλουπόλεων. Ο καλλιτέχνης άντλησε τις εμπειρίες του από τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, τη διαφήμιση, τη μόδα αλλά και την ποπ μουσική. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι καταπιάστηκε με την ενότητα αυτή από το 1982 και μετά.
Ακολουθεί η spiritual pop, μια απόπειρα να εναρμονίζει την υλιστική με την πνευματική αναζήτηση. Σε αυτήν την ομάδα έργων βρίσκονται και ορισμένες ενδιαφέρουσες εικαστικές «διασκευές» του ζωγράφου με αφορμή έργα του Βελάσκεθ, του Μιχαήλ Αγγέλου και του Ρούμπενς, τα οποία ανοίγουν έναν δίαυλο επικοινωνίας με την ιστορία.
Ο κύκλος κλείνει με new renaissance, που συνδυάζει τις κλασικές και αναγεννησιακές αξίες με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Εστιάζει κυρίως στην προσωπογραφία. Αν και πρόκειται για πορτρέτα καθημερινών ανθρώπων, η βαρύτητα πέφτει στην ανάδειξη του ψυχισμού και όχι της εξωτερικής εμφάνισης των ατόμων που στάθηκαν απέναντι από το καβαλέτο του καλλιτέχνη. Τα έργα αυτής της ενότητας δεν λειτουργούν ως αντικατοπτρισμοί της «αντικειμενικής» κοσμοθέασης ή των κοινωνικών φαινομένων αλλά ως έναυσμα για μια φιλοσοφική ενατένιση της ζωής και δρόμος για αναστοχασμό.
(Της Μαργαρίτας Πουρνάρα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)