Αυτούσια δημοσίευση του
Ινστιτούτου Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου “Αρχιπέλαγος”
“Ομαδική θανάτωση δελφινιών βορειοδυτικά της Άνδρου
του Γιάννη Κουτελίδα – 20/05/2009
Την Παρασκευή 15/05, το Λιμεναρχείο της Άνδρου μας ενημέρωσε για την παρουσία 7 νεκρών δελφινιών που επέπλεαν σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άνδρου και Καρύστου. Τα ζώα, κατά πάσα πιθανότητα ρινοδέλφινα, έγινα αντιληπτά από αέρος, συγκεκριμένα από ελικόπτερο, το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε το κέντρο επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος στον Πειραιά. Δυστυχώς, το απογευματινό της ώρας και η μειωμένη ορατότητα δεν επέτρεψε στις λιμενικές αρχές να δράσουν αποτελεσματικά και στο ερευνητικό πλήρωμα του Αρχιπελάγους να μεταβεί στην περιοχή.
Την επόμενη μέρα, οι έρευνες συνεχίστηκαν από το Λιμεναρχείο της Άνδρου και ιδιωτικό σκάφος, χωρίς όμως να εντοπιστεί κανένα από τα δελφίνια, δεδομένου ότι είχαν ήδη παρασυρθεί από θαλάσσια ρεύματα.
Ωστόσο, η παρουσία ομάδας ρινοδέλφινων στην περιοχή, το Σάββατο 16/05 ενισχύει την υπόθεση μας για το είδος των δελφινιών που παρατηρήθηκε νεκρό την προηγούμενη μέρα.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή, με μαρτυρίες για ισχυρές εκρήξεις και διενέργεια χαμηλών πτήσεων από στρατιωτικά αεροσκάφη, μας κάνουν να πιστεύουμε, πως είχαν απόλυτη σχέση με το δυσάρεστο συμβάν της ομαδικής θανάτωσης των δελφινιών.
Το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α, έχει επισημάνει από καιρό τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πληθυσμοί θαλασσίων θηλαστικών από τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων, τις ανεξέλεγκτες εκρήξεις και τη βλάβη που προκαλείται στο ηχοεντοπιστικό τους σύστημα από τη χρήση σόναρ. Έχουμε καταθέσει στα στρατιωτικά επιτελεία σχετικούς χάρτες με τις περιοχές που εμφανίζουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση θαλασσίων θηλαστικών και λεπτομερή επιστολή για τις απειλές που αντιμετωπίζουν καθώς και προτάσεις διαχείρισης.
Έως τώρα, το Πολεμικό Ναυτικό αντιμετωπίζει το ζήτημα με σοβαρότητα και ευαισθητοποίηση και έχει προβεί σε σχετική ενημέρωση των στελεχών του.
Δυστυχώς, τα υπόλοιπα Όπλα, συνεχίζουν να αγνοούν τις εκκλήσεις μας, τα στοιχεία που καταθέτουμε και κυρίως τις νομικές και ηθικές τους υποχρεώσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες εκρήξεις.
Τηρώντας όμως αυτή την πορεία, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν και το βάρος της ευθύνης για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα της χώρας μας.”